16.7.2024. 16:18
Magoda: Povećanje budžeta za Omladinski film festival jača položaj Sarajeva u filmskoj industriji
Najljepša filmska čarolija, šesnaesto izdanje Omladinskog film festivala stiže opet u grad. Festival počinje u petak, 19. jula, a otvorit će ga palestinski film „An Orange from Jaffa“, redatelja Mohhameda Almughannija. Festival će prikazati više od 65 filmova na 4 kino lokacije - Pozorištu mladih, na Trgu kod Ekonomije, kod Zemaljskog muzeja BiH i Dječijoj kući Novo Sarajevo.

Tradicionalno, uz OFF, održava se i muzički festival OFF Buzz koji ove godine počinje koncertom otvaranja u ulici Zelenih Beretki, gdje nastupa DJ Phillip X. Tokom osam dana Festivala bit će organizirani muzički programi. OFF Buzz program će zatvoriti koncert Darka Rundeka na Vilsonovom šetalištu 26. jula.

Najznačajniju podršku Festivalu i ove godine pruža Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, zbog čega je rast i razvoj Festivala neupitan.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda i direktor Omladinskog Film Festivala Kenan Musić, potpisali su ugovor o finansiranju ovogodišnjeg izdanja Festivala. Ovaj korak Ministarstva ponovno potvrđuje njegovu ključnu ulogu kao glavnog pokretača rasta Festivala, dodatno povećavajući podršku i ove godine.

“Ministarstvo kulture i sporta KS sa zadovoljstvom je i ove godine podržalo Omladinski Film Festival, koji se svojim kvalitetnim filmskim i zabavnim programom ponovo pozicionirao kao jedinstven i nezaobilazan kulturni, turistički i filmski događaj u Kantonu Sarajevo. Festival je inspiracija mladima da se upuste u filmsku umjetnost i prilika da se osvijetle teme koje često ostaju zapostavljene. S dolaskom brojnih gostiju, učesnika i posjetitelja, Sarajevo će se dodatno afirmisati kao centar festivalskih dešavanja. Ovo će zasigurno biti nezaboravno filmsko iskustvo za sve nas, stoga uživajmo u bogatom programu ovogodišnjeg OFF-a", poručio je ministar Magoda.

Inače, ministar Magoda je prošle godine odobrio povećanje budžeta za OFF, prvi put nakon 3 godine, što je podstaknuto uspjesima i rezultatima Festivala kako na domaćem, tako i na internacionalnom nivou.

Na šesnaesto izdanje OFF-a stižu brojni gosti. Tako će Sarajevo posjetiti mladi ukrajinski glumac zvijezda Apple+ serije “Litle America” Zachary Shadrin koji je postao prvi ukrajinski glumac nominovan za nagradu Emmy.

Najveća senzacija festivala, koja je do sada potvrđena je Mirela Balić, Netflix teen senzacija poznata po ulozi u seriji „Elite“. Mirela će na Festivalu primiti nagradu za najbolju glumicu u serijama i boraviti svih 8 dana u Sarajevu.

Program i ulaznice za ovogodišnji OFF dostupi su na www.films.omladinski.ba.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana