10.10.2019. 11:26
Detalji napada u Mostaru: Alema Džeku napala braća Lovro i Luka Bošnjak, gađali ga teglama, oduzeli mu nož i skinuli majicu sa natpisom 'Red Army'
Građani Mostara i Hercegovine s razlogom brinu za svoju i sigurnost svojih najbližih. Nakon ubistva Nine Ivankovića, za koje se sumnjiči starleta Sunita Hindić-Bošnjaković, te kasnijeg stravičnog ubistva Lane Bijedić, javnost u gradu na Neretvi zabirnuo je i napad na Alema Džeku od strane četvorice huligana, pored štanda sa voćem na putu M17 u blizini Veležovog stadiona.

Njega su prije dva dana malo iza 17 sati napala četvorica huligana, koji su se na mjesto događaja dovezli u crnom pasatu registarskih oznaka M83-T-735, za koji je kasnije ustanovljeno da je u vlasništvu Nade Kovačević.

Istragom je utvrđeno da je njime upravljao njezin unuk Lovro Bošnjak, koji je jedan od četvorice napadača i koji je sinoć oko 22 sata lišen slobode.

Među četvoricom napadača je, saznajemo, i Lovrin brat Luka. Razbojnici su mladića udarali zatvorim pesnicama u glavu, a kasnije su sa štanda uzimali tegle i udarali ga njima. Napadnuti Džeko pokušao se odbraniti nožem koji je koristio za rezanje voća, ali su mu napadači i njega oduzeli, te su dok je pokušavao pobjeći sa njega skinuli majicu sa obilježjima navijačke grupe Red Army, pa se zatim udaljili sa mjesta napada.

Tom prilikom su bacili su nož, koji je kasnije pronašao policajac kada je došao na uviđaj. Džeko je zbrinut u bolnici "Safet Mujić", prenosi Oslobođenje.





Rijetke sankcije za huligane

Prije nekoliko dana u 'crnoj noći' bh. nogometa kako su je nazvali mediji u BiH, utakmici Kup-a BiH, koja je se odigrala na stadionu Pecara između domaćina Širokog Brijega i FK Sarajevo, ponovo su se događale nemile scene, čiji su glavni akteri kao i godinama unazad bili huligani.

"Da bi se huliganima stalo na put, bila je potrebna dugoročna strategija, a veoma važnu ulogu u tome je imala policija. Dugoročnim i dobro planiranim akcijama, ona je ulazila u huliganske bande, otkrivala način njihovog funkcionisanja i identifikovala vođe i pokretače. Na osnovu tih podataka, policija je kasnije, tokom uličnih tuča, ciljano mogla da juri glavne ljude među huliganskim grupama. Tek potom dolaze stroge kazne zatvora po kojoj je poznat britanski fudbal“, kazao je jedne prilike poznati britanski novinar Endry Jennings.

Da, ovo je rekao nakon svega što je izazvala tragedija Hillsborough u Sheffieldu u Velikoj Britaniji kada je poginulo 96 navijača, a najmlađa žrtva imala je samo 10 godina.

Protekle sedmice na Pecari bila je prisutna slična atmosfera kao nekada u Engleskoj, s tim da sankcije za vinovnike ovakvih nereda ostanu u velikoj sjeni. Mali broj slučajeva je objelodanjen. Huligani, inicijatori nasilja, koji pripadaju određenim navijačkim skupinama ovdje rijetko snose sankcije za nerede koje prave na stadionima ili sportskim dešavanjima, pa čak i na ulicama. Klubovi se po pravilu uvijek ograde od takvih nasilnika.


Raniji sukobi

Ove godine smo se nagledali navijačkih nasilnih scena.

Tako je grupa navijača u Sarajevu 3. maja pretukla maloljetnika inače pripadnika suparničke skupine, a za napad su kasnije okrivili migrante.

Žestok sukob nastavljen je incidentom u Olovu ove godine, kada su se sukobili ljuti suparnici Manijaci i Horde zla. Bila je to tuča u kojoj su korišteni svi dostupni rekviziti - palice, kamenje, letve. Epilog svega su polupana auta i nekoliko razbijenih glava.





Iz Mup-a KS su ranije izjavljivali da su ograničeni po pitanju rješavanja problema u kojima su glavni akteri huligani. Tome najviše pridonosi nepostojanje eksplicitnih zakona, pa i baza podataka koje će u sebi sadržavati imena dobro poznatih huligana. Zbog toga je mnogo više tuča, nego što to pokazuju polcijski izvještaji u našoj zemlji. Prema podacima  u MUP-u KS u  2018. godini su prijavljena tek dva slučaja međuvanijačkog nasilja, što je predstavlja apsurdnu situaciju, s obzirom na nasilja kojima svi svjedočimo. Ulični obračuni koji se dešavaju daleko od tribine u izvještajima budu zabilježeni kao “narušavanje javnog reda i mira” ili neki drugi prekršaj, a ne kao međunavijački obračun.

Kome je u cilju da se problem huliganstva i nasilja i dalje gura pod tepih u našoj zemlji, još uvijek nije jasno.










NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana