7.11.2019. 11:24
Metak s posvetom: Mrtvačka glava, simbol četnika i navijača Zvezde i Partizana
U zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer stigla koverta iz Beograda, u kojoj je u tuferu bio zapakovan metak kalibra 7,65 milimetara, a na cedulji ispisana poruka “sa verom u Boga, život ili smrt”.

Ovu informaciju je potvrdio Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Pored poruke 'sa verom u Boga, život ili smrt' u koverti se nalazila fotografija mrtvačke glave. Simbol koji koriste članovi ravnogorskog četničkog pokreta, kao i između ostalog navijači Partizana i Crvene Zvezde iz Beograda. Svojevremeno su ovaj simbol koristili četnici predvođeni zloglasnim vođom Dražom Mihajlovićem. Kao adresa primaoca naveden je Parlament BiH, adresa Trg BiH, ali nije naznačeno kome je tačno kovrta trebala stići u ruke.Na koverti je ispisano ime Đorđe Petrović i mjesto Orašac, koji je uz kovertu poslao tačnu adresu, a svoje mjesto na koverti našla je i markica sa slikom Gavrila Principa. 

Kako prenosi mediji sve je poslano na vještačenje, te se u narednim danima može očekivati više informacija o ovom slučaju.


Četnički barjak

Radi se o zastavama s lobanjom ispod koje se nalaze dvije butne kosti. Natpis 'Sloboda ili smrt' , i 'S verom u Boga i otadžibnu'. Pripadnici ravnogorskog četničkog pokreta su ove simbole koristili u borbama na Kosovu, Sandžaku i BiH.

Četničke zastave imale su i druge varijacije. Jedna od njih je pomenuta sa mrtvačkom glavom i natpisom 'sa verom u Boga, život ili smrt”, dok je druga nosila poruku 'Za slobodu i čast otadžbine' popraćena dvoglavim orlom i krunom.


Navijački barjak


Mrtvačka glava, ili "Adamova glava", često se mogu vidjeti na navijačkim tribinama u Srbiji. I Grobari i Delije imaju barjake sa ovim simbolom gdje je prikazana ljudska lobanja koja leži na dvije ukrštene kosti.

To navodno simbolizuje smrt i neustrašivost, pa je upravo zbog toga često i na navijačkim tribinama, koje uglavnom čine "opasni momci", spremni na sve, koji su nekada i na ivici zakona, a često i prelaze tu granicu, ali niko ne može da ospori da su u mnogim situacijama nevjerovatno 'hrabri', da ne upotrijebimo malo grublji epitet.

Mrtvačka glava se obično prikazuje bijelom ili srebrnom bojom na crnoj podlozi, ali ima i primjera navijača u Srbiji, gdje podloga nije crna.

Navijači Zvezde, Partizana i Rada redovno na utakmicama imaju takav barjak, koji je kako smo naveli kroz historiju Srbije vezan i za četnički pokret.


'Tradicionalno' okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta


Podsjetimo, crne vojne uniforme, prateća ikonografija i muzika uznemirili su i ove godine Bošnjake, povratnike na području općine Višegrad. Ravnogorski četnički pokret obilježio je u martu ovome gradu na Drini 73. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata. Okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta još jednom je pokazalo i predstavilo negiranje Bosne i Hercegovine te veličanje Draže Mihailovića, odgovornog za veliki broj zločina nad nesrpskim stanovništvom, što je najviše potresno Bošnjacima, povratnicima u Višegrad. 

Zanimljiv osvrt na jučerašnja dešavanja u Parlamentu BiH dao je novinar Al Jazeere Balkans Adnan Rondić, koji je u svom FB statusu napisao: 

"Napredovali smo. U zgradu Parlamenta BiH iz Beograda, stigao metak. Samo jedan. I to u koverti. Nekada su u tu zgradu iz Beograda stizale granate. Na stotine njih."


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana