14.11.2019. 8:24
Otkriveno više od 300 lažnih diploma: Stečena višemilionska protupravna imovinska korist
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su počeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva Pero, usmjerene protiv falsificiranja i prodaje dokumenata te školskih diploma. Pretreseni su stambeni i poslovni objekti, te pokretne stvari na ukupno 12 lokacija Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva, a zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, te pranjem novca.

Vlasnik Hadžipašić

- Navedene aktivnosti provod
e se po naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, saopćio je portparol SIPA, viši inspektor Luka Miladinović.

Prije tačno godinu Tužilaštvo USK-a se, a nakon Žurnalovog priloga o diplomi u Sanskom Mostu, uključilo u ovaj predmet, dok je i Ministarstvo obrazovanja Vlade USK-a reagovalo zabranivši rad spornoj školi za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most. Ovaj kanton je jedini konkretno reagovao, a i jučerašnja akcija dio je koordiniranog i dugotrajnog rada.

- Tužilaštvo USK-a je u suradnji sa SIPA provelo akciju kodnog naziva Pero, koja je rezultat petomjesečne istrage i koja je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih lica. Njima se stavlja na teret organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza. Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa, za novac, izdavali nezakonite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radilo se o nekoliko hiljada kandidata, te je na ovaj način stečena višemilionska protupravna imovinska korist, istakla je Irena Marjanović, portparolka Tužilaštva USK-a.


Među uhapšenima je i Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda PFBiH i nekadašnji generalni sekretar A SDA. Hadžipašić je osnivač i vlasnik privatne visokoškolske ustanove Vita Plus Cazin - Centar za obrazovanje odraslih.

On se prije nepunu godinu našao u centru seks-skandala, nakon čega je podnio ostavku na sve javne i stranačke dužnosti. Međutim, Hadžipašić je ostao dobro konektovan sa kolegama širom Federacije. To je nezvanično potvrđeno za Oslobođenje, jer su pretresene ispostave cazinskog centra.

- Sumnja se da su uhapšeni utajili porez vredniji od 200.000 KM, te na taj način oštetili budžet Federacije. Nadalje, sumnja se da su trojica osumnjičenih iskoristila nelegalno stečen novac za kupovinu nekretnina kako bi ga legalizirala. Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom. Lica lišena slobode se nalaze na kriminalističkoj obradi kod SIPA, te će sutra biti predana tužilačkom timu koji postupa u ovom predmetu, a koji će ih ispitati. Tada će biti odlučeno o predlaganju određivanja mjere pritvora, napomenula je Marjanović.

U akciji koja se odvijala uporedo s Perom, uhapšena su dva inspektora SIPA, zbog zloupotrebe položaja i korupcije, a po nalogu Tužiteljstva BiH. Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH,

Oni se sumnjiče da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma.

Registrovani telefoni

U Ministarstvu obrazovanja USK-a jučer su nam kazali kako čekaju da istraga bude završena, nakon čega će se oglasiti. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili sa terena, SIPA je u Tuzli pretresla prostorije Centra za obrazovanje Libertas. Ovu informaciju smo pokušali potvrditi u samom centru, međutim, nismo uspjeli dobiti nikoga na dva mobilna telefonska broja, javno objavljena na stranici Centra. Jedan od tih brojeva je registrovan na Centar za obrazovanje Libertas, dok je drugi registrovan na Vita Plus Centar za obrazovanje odraslih, čiji je vlasnik Hadžipašić, prenosi Oslobođenje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana