20.1.2021. 15:20
Vršnjačko nasilje na Alipašinom polju u Sarajevu: Nekoliko maloljetnika maltretiralo svoje vršnjake, jedan dječak natjeran da radi sklekove
Prije nekoliko dana na Alipašinom polju u Sarajevu dogodilo se vršnjačko nasilje u kojem je nekoliko maloljetnih lica navodno izvršilo nasilje nad svojim vršnjacima.

Na jednom FB forumu objavljene su i fotografije, na kojima se u opisu detaljno govori o maloljetnicima i načinu na koji su zlostavljali svoje vršnjake. 

Navodno se na licu mjesta pojavila policija, ali su prema riječima osobe koja je objavila fotografije 'pogrešno usmjereni', upravo od strane jednog od maloljetnih lica koja su izvršila zlostavljanje.

Detaljan opis i tok događaja možete pročitati u priloženoj fotogaleriji. 

Povodom ovog događaja na adresu Mup-a KS poslali smo sljedeća pitanja:

1. Da li su policijski službenici koji su se kako je navedeno u opisu fotografija našli na licu mjesta sankcionisali maloljetne delikvente?

2. Kako policija reaguje u ovim sitaucijama ukoliko se ustanovi da je počinjeno maloljetničko nasilje, tačnije kakve su kazne za počionioce? 


Na naša pitanja dobili smo ove odgovore:

U vezi vašeg upita od 19.01.2021. godine obavještavamo vas da je izvršenim provjerama u službenim evidencijama  Četvrte policijske uprave Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno da je rukovodilac smjene dana 18.01.2021. godine oko 15,00 sati zaprimio telefonsku dojavu NN građanina da je u ulici Trg međunarodnog prijateljstva iza broja 18 općina, Novi grad sarajevo, došlo do tuče između maloljetnih lica. Povodom prijave na lice mjesta upućena je patrola policije, koja na licu mjesta nije zatekla eventulane aktere prijavljenog događaja niti se bilo ko od građana obratio policijskim službenicima povodom navedenog.

Kada su u pitanju prekršaji u kojem su učestvovala maloljetna lica, prekršajni postupak protiv istih je regulisan članovima od 40. do 50. Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sankcije protiv maloljetnih počinilaca prekršaja. U koliko se radi o maloljetniku koji nema navršenih 14 godina života, prekršajni postupak se pokreće protiv roditelja/staratelja, sukladno odredbama člana 8. stav 4. tačka f) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Kada su u pitanju krivična djela za čije izvršenje su osumnjičene maloljetne osobe, kriminalistička obrada osumnjičenih se obavlja u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i postupanju djece i maloljetnika u krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, od strane ovlaštenih službenih osoba, branitelja i tužitelja sa posebnim znanjima za rad sa djecom i maloljetnicima. Krivično-pravne sankcije koje se mogu izreći maloljetnim počiniocima krivičnih djela su propisane Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine i obuhvataju policijsko upozorenje, odgojne mjere i maloljetnički zatvor, koja se sankcija ne može izreći prema osobi koja nije navršila 16 godina života.

Krivično zakonodavstvo maloljetne osobe izvršioce krivičnih djela dijeli u dvije kategorije : mlađe maloljetnike, osobe koje su navršile 14 godina a nisu navršile 16 godina života, i starije maloljetnike, osobe koje su navršile 16 godina života a nisu navršile 18 godina života. Osobe koje nisu navršile 14 godina života su prema krivinom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine krivično neodgovorna djece i prema takvim osobama se ne provodi kriminalistička obrada niti se izričnu krivično pravne sankcije.




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana