12.4.2021. 10:29
,,Sjećaš li se Dolly Bell?'' i mnogi jugoslovenski filmovi bez njega ne bi imali istu čar: preminuo je kompozitor Zoran Simjanović
U 75. godini života, od posljedica koronavirusa, preminuo je kompozitor Zoran Simjanović.

Ono što povezuje filmove ,,Maratonci trče počasni krug'' ,  ,,Majstori, majstori'' , ,,Tito i ja'' , ,,Variola vera'' , ,,Otac na službenom putu'' , ,,Balkan expres'' ,,Nacionalna klasa'' nisu ni glumci, scenario ili režija već čovjek koji je radio muziku za ove, ali i desetine drugih filmova i serija. 

Simjanović je počeo kao roker u grupi Siluete, jednoj od pionira roka u Jugoslaviji, sa kojom je pobjedio na Gitarijadi 1966.godine. Tada dobija ponudu od kompozitora Zorana Hristića da napravi muziku za film ,,Nemirni''. Nakon sjajno odrađene kompozicije, na Hristićevo pitanje šta studira, Zoran kaže da je na studiju prava. Hristić mu je tada rekao da nije normalan. On tada napušta Pravni fakultet i upisuje muzičku akademiju. 
Tako je počela karijera Zorana Simjanovića duga 50 godina. 

Bio je i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

 

(Semra Šantić)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana