30.12.2018. 11:24
Znate li koliki broj djece maksimalno možete da imate u životu?
Da, neko je i to izračunao. Naučnici su se pozabavili ovim zanimljivim, ali i pomalo bizarnim pitanjem pa su došli do potpuno neočekivanih odgovora, prenosi “Srbija Danas“.

Naime, kako piše “Biznis Insajder”, jedna studija je objavila kako bi žene, ako se uzmu u obzir prosječne godine i vrijeme trudnoće, kao i trajanje oporavka, u prosjeku mogle da rode između 15 i 30 djece. Konkretno, žene mogu da rađaju tek otprilike polovinu svog života, a godišnje mogu da rode jednom. Tako su naučnici izračunali da žene, u prosjeku, mogu biti trudne 15 puta. Naravno, broj djece zavisi o tome koliko ih se rodi iz svake od tih trudnoća. Međutim, za muškarce je taj broj drastično veći.

Budući da je kod muškaraca cijela priča nešto manje zahtjevna (i puno kraća nego kod žena), prosječan čovjek u današnje vrijeme bi mogao imati do 200 djece. Naravno, taj broj zavisi od kvaliteta sperme i brojnih drugih faktora.

Međutim, ako ste pomislili da je to neizvedivo, pojedine činjenice će vas u tren oka razuvjeriti.

Moulaj Ismail je bio brutalni marokanski car koji je vladao i za kojeg se vjeruje da je imao najmanje 1171 dijete, a on definitivno nije bio jedini koji je iskoristio svoju moć da vodi ljubav s bilo kojom ženom koju poželi.

Naime, Džingis-kan i Avgust Moćni samo su neki od vladara koji su imali stotine djece.

Ginisova knjiga rekorda u jednom svom izdanju objavila i ime “najplodnije majke ikad”. Riječ je o Feodori Vasilev koja je živjela u Rusiji u 19. vijeku tvrdila je da je rodila nevjervatnih 69 potomaka iz 27 trudnoća.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana