20.6.2019. 22:00
Najčešće roditeljske zablude
Dijete do godinu dana ima potrebu za stalnim prisustvom svojih roditelja, ali i za novim iskustvima. Oni mogu bezbrižno spavati čak i pri velikoj buci, pa je tako za mnoge mlade roditelje koji nemaju kome povjeriti dijete na čuvanje odlazak s bebom u grad pravi spas.

Očevi treba da znaju da smire dijete dobro kao što to majke rade

Nažalost, ne znaju! Oni sebe ne smatraju punopravnim učesnicima u tome, već uglavnom, odličnim pomoćnicima. Majke vrlo često nisu spremne da im ponude rješenje kako da hrane bebu, oblače je i pripremaju za spavanje. Kriterijum za ‘pravilno’ očinstvo ogleda se u njihovoj sposobnosti da sami pronađu svoju metodu.

Bebe ne razumiju značenje riječi, pa joj ne treba objašnjavati svoje postupke

Psiholozi se slažu s tim da i dijete osjeća potrebu da je upućeno u promjene koje se događaju u porodici. Bolje je upoznati mališana sa svim događajima u kući i potpuno je nevažno što on ne razumije riječi, dovoljno je što dobro osjeća. Istraživanja su pokazala da su djeca brže i lakše naučila da govore, ako su s njima roditelji u prvoj godini života razgovarali kao sebi ravnima, prenosi CDM. 

Majke se odmah ‘zaljube’ u svoje dijete

Ne mora biti tako i to je u redu. Događa se da tvoja beba nije baš onakva kakvom ste je zamišljali, pa je potrebno vrijeme da bi shvatila da je to vaše dijete i da ga zavoliš. Majke su često šokirane činjenicom da ne nalaze odmah dovoljno ljubavi za njih, zbog čega ih često progoni osjećaj krivice koji ne žele da priznaju ni sebi ni drugima. Suviše zahtjevne, popustljive i zabrinute mame su baš te kojima ‘teret’ krivice smeta da budu dobre.

Djeca dobrih majki nisu preosjetljiva

Dijete može da plače, bude nemirno, bolesno, ali ništa od toga ne zavisi od ‘kvaliteta’ roditelja. Ako majka shvata svaku neprijatnu situaciju kao dokaz njene nesposobnosti, ispituje krivicu i teško joj je da primijeni odgovarajuće mjere, treba se osloboditi fantazije o ‘supermami’. Ta fantazija je prisiljava da doživljava sebe odgovornom za sve što se događa, zaboravljajući pritom da njeno dijete ne živi više u njoj već pored nje.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana