8.10.2019. 18:07
Zašto su danas djeca nepristojna?
Djeca su najveći blagoslov. Ipak, postoje momenti kada nam potpuno idu na živce, poput nepristojnosti i lošeg ponašanja. Emma Jenner, poznata profesionalna dadilja, dala je par savjeta roditeljima, prilično svjesna toga kakva djeca mogu biti. To nam se ne čini, moderna djeca zaista jesu manje pristojna.

Pročitajte pet razloga za koje ona smatra da su ključni za loše ponašanje djeteta.

1. Nedostatak odgovarajuće zajednice

Moderni roditelji se toliko trude da budu samostalni prilikom odgajanja djeteta i misle da svako ko pokuša da pomogne prelazi granicu, pa čak i ako su u pitanju baka i deka. Starije generacije, nasuprot tome, znale su da je uključenost drugih u djetetov život vrlo važna. To djecu uči da poštuju druge odrasle osobe u svom životu. U suprotnom, djeca će odrasti sa mišlju da nema razloga biti emotivno povezan sa drugim ljudima.

2. Previše smo tolerantni

Vrlo često, prilikom lošeg ponašanja budemo vrlo tolerantni, jer nam se čini da su previše mali da bi razumjeli svoje postupke. Mislimo da su naivni i nevini, ali time im ne donosimo ništa dobro. Djeca vrlo brzo uče, te je zaista važno da korigujemo njihovo loše ponašanje na vrijeme, kako bismo stali na put razvoju loših navika.

3. Roditelji prečesto koriste prečice

Godinama unazad, djeca su imala tu sreću da slušaju radio tokom putovanja autom, ili pak da se bude ranije subotom da bi gledala omiljene crtane filmove. Sada djeca imaju tablete, ajpode i mnogu drugu tehnologiju, pomoću koje mogu uživati u omiljenoj muzici, filmovima, emisijama. Ni na šta ne moraju da čekaju dugo.

Uz svu tu zabavu, roditelji ne moraju da stvaraju interakciju sa djecom kao nekada. Djeci je neophodan razvoj međuljudskih odnosa i ne bi trebalo osamostaljivati ih prerano.

4. Roditelji su emotivno ucijenjeni

Moderni roditelji se uče da djeci daju za pravo i poštuju svako njihovo mišljenje. To svakako nije loša stvar samo po sebi, ali ima i neke loše strane. Djeca bi trebalo da shvate da neće biti mali zauvijek. Kada im date više privilegija, budite sigurni da one dolaze udružene sa odgovornostima. Ukoliko su uključeni u neke dodatne aktivnosti, dajte im do znanja da su još neke stvari na njima, poput spremanja i ustajanja na vrijeme.

5. Djeca zauzimaju previše vremena u rasporedu roditelja

Djeca bi trebalo da budu u centru roditeljskih života, ali bi i mama i tata trebalo da imaju više vremena za sebe. Ne samo da je to dobro za roditelje, već je važno da djeca razumiju činjenicu da roditelji imaju pravo na sopstveni razvoj. Roditelji treba da shvate da njihovo postojanje nije samo zbog djece, a djeca treba da nauče da svako zaslužuje brigu i poštovanje, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana