15.12.2019. 11:34
Jasna Duraković: U Sarajevu izgraditi centar za autizam po uzoru na Tuzlu
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković uputila je inicijativu Vladi da u Sarajevu pokrenu proceduru izgradnje i organizacije centra za autizam po uzoru na tuzlanski centar.

Duraković smatra da je evidentna neadekvatnost sistema inkluzivnog obrazovanja u KS koji se ogleda u nedovoljno stručnim i neobučenim kadrovima, zatim deficitarnim kadrovima koji nude stručnu asistenciju svakom djetetu te da su roditelji primorani snalaziti se sami i tražiti podršku pri obrazovanju njihove djece o vlastitom trošku sa logopedima i defektolozima.

Istakla je da trenutni neadekvatan i neuređen sistem inkluzivnog obrazovanja ne rješava taj problem godinama, već da ga 'produbljuje' tako što ne nudi bolja sistemska rješenja, uz napomenu da je iz godine u godinu povećan broj djece s autizmom u KS.

Sistem inkluzije, dodala je Duraković, omogućava samo djetetov boravak van kuće, ali ne i djetetovo stvarno uključenje u nastavu i napredak u znanju i obrazovanju.

- Ponukana apelom roditelja autističnog djeteta te dosadašnjim bezuspješnim apelima roditelja koji su tražili bolja zakonska rješenja u inkluzivnom obrazovanju njihove djece, smatram da bi bilo neophodno razmotriti ovu mogućnost - kazala je Duraković za Fenu.

Poručila je da su svi zahtjevi koji su u proteklih desetak godina upućivani Ministarstvu za obrazovanje KS za dodjelu stručnog asistenta u nastavi za tu djecu bili odbijeni te da stoga smatra da se to mora riješiti sistemski kroz izgradnju i organizovanje centra za autizam gdje bi djeca mogla boraviti, pohađati nastavu prilagođenu njihovim potrebama, družiti se, učiti i imati okupaciono-kreativne radionice.

- Ne zaboravimo da je obrazovanje stub i snaga svakog društva i da moramo pružiti svakom djetetu jednaku šansu da se obrazuje i izraste u zrelog i samostalnog čovjeka s pravom na dostojanstven život - zaključila je zastupnica Duraković.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana