23.2.2020. 21:40
Prečista sredina može biti okidač za razvoj leukemije kod djece?
Sterilno djetinjstvo ispraćeno infekcijom kasnije u životu može podstaći leukemiju, zaključak je koji je nedavno obrađivan u naučnim krugovima.

U časopisu Nature Reviews Cancer istaknuto je da limfoblastična leukemija, najčešći tip raka u djetinjstvu, uzrokuje dvostepeni proces.

Prvi korak je genetska mutacija prije rođenja, koja predstavlja predispoziciju za razvoj ovog vida leukemije. Drugi korak jeste da dijete, nakon prečiste sredine u ranijem djetinjstvu, kasnije dođe u dodir sa određenim infekcijama.

Tačnije, djeca koja su tokom svoje prve godine boravila u prečistoj sredini i imala manjeg dodira sa drugom djecom, imaju veći rizik od razvoja akutne limfoblastične leukemije.

Autor studije Mel Grivs, profesor sa Instituta za istraživanje raka, ističe da se rak može prevenirati.

On je više od 30 godina vršio istraživanje, tokom kog je pokušao da odgonetne zašto i kako zdrava djeca razviju leukemiju, ali i da li je kancer moguće spriječiti.

“Ovo istraživanje je kulminacija decenijskog rada, i uspjelo je da pokaže makar način na koji se većina tipova leukemije razvija. Ova studija jasno pokazuje da je uzrok čisto biološki, ali okidač su infekcije kod djece čiji imunitet nije dovoljno jak”, istakao je.

Ipak, mnogi naučnici ne žele još da postavljaju higijenu i sigurnost kao ključne činioce.

Akutna limfoblastična leukemija (ALL) je forma raka krvi koji se najčešće dijagnostikuje do četvrte godine života, mada se može javiti i u kasnijim godinama. Brzo se razvija, a može se proširiti i na druge djelove tijela, poput limfe, jetre i nervnog sistema. Osnovni način liječenja je hemoterapija, prenosi CDM.

Studija je pokazala još jednu neobičnu činjenicu. Iako predispozicija ima najveću ulogu u razvoju bolesti, svega 1 procenat djece rođene sa mutacijom razvije bolest.

U ovoj studiji ističe se to da, kada je beba izložena infekcijama tokom prve godine života, njen imunitet znatno ojača. Kasnije infekcije mogu biti okidači za razvoj bolesti kod djece koja imaju tu predispoziciju.

Studije su pokazale da rano izlganje infekcijama kroz odlaske u vrtić i dojenje mogu zaštiti dijete od ALL, vjerovatno jačajući imuni sistem.

“Još uvijek ne postoji veza sa nekom konkretnom infekcijom”, rekla je doktorka Dona Lankaster. “Ova studija svakako zahtijeva dalja istraživanja.”
(Lejla Trle)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana