2.6.2021. 15:30
Ljeto, vrućine i djeca: Da li ostavljate vašu djecu u automobilu u toku obavljanja dnevnih obaveza?
Ljeto je stiglo, a uz to nam dolaze i visoke temperature. Mnogo je situacija koje čujemo u ljetnom periodua tiču se male djece, ali kućnih ljubimaca ostavljenih "samo nekoliko minuta" u automobilu, koji se u slučaju visoke temperature pretvara u vrelu sobu.
Stručnjaci savjetuju da takav vid radnje nije prreporučljiv jer djeca, pa čak i kućni ljubimci mogu kolabirati u slučaju visoke temperature unutar automobila, a pritom nedosataka kisiika ili tečnosti.  Na žalost, ponekad čujemo i o djeci, ostavljenoj da prespavaju dok njihovi roditelji obavljaju to što trebaju. Poznato je nekoliko slučajeva gdje se obznanilo da djeca budu zaboravljena u automobilu. Najčešće se takva situacija dogodi onima koji pomisle "ma ne može to meni dogoditi", tvrde stručnajci.


Djelomično otvoren prozor na automobilu ne utječe baš značajno na usporavanje podizanja previsoke temperature unutar automobila. Temperatura tijela kod djece se diže tri do pet puta brže nego temperatura tijela odraslih osoba. Da bi se podigla temperatura u vašem omiljenom ljubimcu na četiri točka potrebno samo 10 minuta. Pri vanjskoj temperaturi od samo 26 stepeni Celzija, temperatura u automobilu može dostići 32 stepena. Za 30 minuta, temperatura u parkiranom automobilu će biti 45°C, navodi se u pojedinim istraživanjima.


Ukoliko imate naviku ostavljati dijete u autu "samo na nekoliko minuta", morate da znate i koji su znakovi da je vašem djetetu nagla toplina nanijela poteškoće, kako biste na vrijeme reagirali i potražili pomoć kod najbližeg doktora.

Najvažniji savjet za sve koji dnebne aktivnosti obavljaju uz prisustvo djece su da nikada ne ostavljate dijete samo u automobilu. Koliko god mislili da ste brzi, ali i bez obzira na to koliko kratko se planirate zadržati van automobila.


(Amer Mujezinović)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana