13.7.2021. 9:16
Šta možete uraditi kada se pojavi ljubomora kod braće i sestara?
Ljubomora među braćom i sestrama nije rijetka pojava, a u nekim slučajevima nastavlja se i kada djeca odrastu. Zbog toga je važno da obratite pažnju na to dok su još djeca i eventualno riješite taj problem.

Istraživanja su pokazala da ljubomora može da zazove agresivno i nasilno ponašanje među braćom i sestrama.

Iako je to prilično raširena pojava i mnoga djeca prolaze kroz period ljubomore, postoje metode kojima može da se smanji taj ojsećaj.

Prihvatite dječija osjećanja 
Psiholozi kažu da je izuzetno bitno priznati dječije emocije. Vi kao roditelj morate da prihvatite da vaše dijete može da bude ljuto, ljubomorno ili tužno.

Morate to da priznate i objasnite svojoj djeci da je normalno da osjećaju negativne emocije. Na vama je da ih naučite kako sa njima da se nose.

Provodite vrijeme s njima pojedinačno
Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom djecom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći da vidite kada tačno braća i sestre postaju ljubomorni jedni na druge i kada osjećaju da im nedostaje vaša pažnja.

Kad primjetite da dijete osjeća da nema dovoljno pažnje roditelja, psiholozi predlažu određivanje vremena samo za vas dvoje. Unaprijed odaberite neki dan, dogovorite nešto zabavno za dijete i provedite to vrijeme usmjereni prema njemu.

Nemojte ih upoređivati
Nikad ne upoređujte braću i sestre. Upoređivanjem jednog djeteta sa drugim može da stvori utisak da jedno dijete volite više od drugog. Upoređivanje možda neće odmah pokrenuti ljubomoru, ali može da potkopa njihovo samopouzdanje i podstakne tjeskobu. Pokažite svojoj djeci da cijenite njihovu individualnost i da ih jednako volite.

Nasmijte dijete
Smijeh, uopšteno, ima brojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, smijeh može da smanji nečiji nivo tjeskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rješavanje ljubomore kod braće i sestara.

Kad neko od vaše djece oseća ljubomoru, preusmerite njegovu pažnju na nešto zabavno, nešto što će ih nasmejati. To će smanjiti tjskobu, a ljubomoru zameniti zabavom.

Zaboravite na rodnu pristranost
Roditelji se prema djeci često ponašaju različito, u zavisnosti od toga kog su pola. Od djevojčica se očekuje da budu drage, stidljive i lijepe, a od dječaka da budu jaki i da ne izražavaju svoja osjećanja, piše Bright Side.

Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom sa kojom se igra vaša kćerka, jer je igračka „za djevojčice“, dječak će možda postati ljubomoran.

Najbolje rješenje je da omogućite svojoj djeci igru svim igračkama, iskustva i stvari usprkos njihovom polu. Zbog toga neće bitii ljubomorni jedni na druge jer će svi imati jednake mogućnosti.

Podjednako podijelite odgovornosti
Ako se djeca međusobno tuku, nije slučaj da je samo jedno dete krivo u sukobu. Osim toga, uloge „žrtve“ i „nasilnika“ često se mijenjaju među braćom i sestrama. Stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i natjeraju obje strane da se suoče sa odgovornostima za svoje postupke.

Ne krivite svoje dijete
Iskusni roditelji ukazuju na to da je važno da ne okrivljujete jedno dijete za nešto pred drugim. Pokušajte da ne ograničavate jedno dijete zbog drugog i pažljivo birajte riječi.

Na primjer, nemojte reći da se vaše dijete ne može da se igra jer beba spava. Umesto toga, osmislite aktivnost, poput crtanja, koja će jedno dijete angažovati, a drugom dati priliku da odspava.

Pokažite im da je dobro imati braću i sestre
Brižni odnos između njih možete da motivišete čitanjem knjiga i pokazivanjem crtanih filmova o tome kako je dobro imati braću i sestre, savjetuju učitelji.

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana