23.11.2018. 22:15
Riješite se grinja i bakterija: Praktično uputstvo za efikasno pranje jastuka
Jastuci vremenom postaju žuti i puni grinja i prašine, pa ih je neophodno detaljno oprati, a evo i na koji način.

Mnogi jastuci nakon nekog vremena postanu žuti, a iako to najčešće rješavamo tako što ga prekrijemo novom, čistom, jastučnicom, to nije uvijek dovoljno.

Prema riječima Roberta Oksmana, direktora Sleep to Live instituta u Americi, jastuk bi trebalo da se promijeni na svakih šest mjeseci.

Međutim, ukoliko niste u mogućnosti da to uradite, postoje neki trikovi pomoću kojih možete efikasno da operete jastuk i riješite se prljavštine:

– Ako imate jastuke koje možete prati u mašini za veš, a da se ne oštete, svakako u bubanj stavite dva jastuka. Ako perete samo jedan, ostaće previše prostora u bubnju mašine pa se i jastuk može lakše oštetiti pri pranju.

– U bubanj mašine za pranje veša ulijte vruće vode, šoljicu praška za izbjeljivanje odjeće, šoljicu praška za pranje i dvije supene kašike sode bikarbone.

– Pratite uputstva proizvođača i provjerite na kojoj najvišoj temperaturi smijete da operete jastuk.

– Nakon što je pranje gotovo jastuk dobro “izudarajte” sa svih strana kako biste što više vlage izbacili van i na taj način spriječili nastajanje buđi, prenosi CDM. 

– Jastuk dobro osušite na vazduhu prije nego što ga ponovo vratite na krevet.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana