3.3.2019. 15:00
Koje profesije su najstresnije?
Studija Sveučilišta u Wisconsinu navodi popis od 200 najinteresnatnijih zanimanja, a nivo stresa mjeren je na temelju fizičkih zahtjeva za radom, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Rezultati pokazuju da profesionalni vojnici, direktori tvrtki za odnose s javnošću, piloti i novinari imaju nejstresnije zanimanje, dok se univerzitetski profesori, biblitotekari i frizeri suočavaju s najmanje stresa. 

Profesionalni vojnici i generali imaju najstresnije zanimanje jer, osim što je njihov rad fizički i psihički naporan, oni su također odgovorni za vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji su svakodnevno izloženi opasnostima, a mnogi od njih završavaju tragično. 

Među ostalim najstresnijim profesijama su pilot, fotoreporter, novinar, vozač, policajac i izvršni direktor, prenosi Indikator.ba. 

"Za manje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije dobivene od kupaca, a istovremeno su ti ljudi sretniji". Tako je univerzitetski profesor kralj svog kraljevstva s najviše moći u učionici i ima pravo reći učenicima što da rade", kaže stručnjak Tony Lee. 

Najmanje stresne profesije su zlatar, službenik, laboratorijski tehničar i nutricionist.




(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana