26.6.2020. 8:00
Biljke koje popravljaju zdravlje i raspoloženje
Prostor ispunjen biljkama ima više vlage, manje prašine i u njemu je ugodnije boraviti. Sam pogled na biljke, kažu istraživanja, popravit će naše raspoloženje i što je važnije – zdravlje.

KUHINJA

Ružmarin: Smanjiti unos kofeina, tj. ispijanje kafe, može se i uz pomoć biljke. Postavite ružmarin u kuhinju jer njegov miris povećava budnost. Za bolji učinak jednostavno otrgnite dvije-tri iglice ružmarina, zgnječite ih među prstima i pomirišite.
Aloe vera: Mnogima najdraža prostorija u stanu ima jednu negativnu stranu, a to su opekotine koje vrebaju za vrijeme kuhanja. Prvu pomoć u takvim sitaucijama pružit će vam aloe vera. Ako biljka nije starija od tri godine, iz lista iscijedite gel izravno na opeklinu. Ublažit će bol i ubrzati zacjeljivanje.

DNEVNA SOBA

Mirni ljiljan: Hemikalije iz pokućstva, boja sa zidova ili miris novog tepiha mogu onečistiti zrak i deset puta gore od onoga na glavnoj prometnici. Od testiranih biljaka najveću sposobnost upijanja štetnog isparavanja ima mirni ljiljan. Tri ovakve velike biljke u sobi poništit će onečišćenje.
Klorofit: NASA je nakon nekoliko godina istraživanja kako proizvesti što više kisika u zatvorenim prostorima zaključila da klorofit ima glavnu ulogu u sprečavanju onečišćenja koje nastaje isparavanjem formaldehida iz plinskih pećnica, dezinficijensa, boja i sl. Klorofit je u roku od samo šest sati čak sedam puta smanjio nivo ovog bezbojnog plina.
Fikus: Visoke koncentracije prašine izazivaju astmu i alergije. Odaberite mali fikus benjamin s mnoštvom listića koji će prikupiti prašinu bolje od ostalih biljaka.

SPAVAĆA SOBA

Bromelija: Većina biljaka danju ispušta kisik, a noću ugljični dioksid. No, bromelija noću ispušta veće količine kisika. Veća koncentracija kisika omogućuje bolji san.
Filadendron: Neželjeni zvukovi povisuju krvni pritisak i nivo stresa. Ako ti zvukovi dolaze iz susjedne sobe, ukrasite je filadendronom, ukrasnom biljkom širokih listova koja bolje upija zvukove, odnosno buku, od uskolisnih biljaka.
Lavanda: Miris lavande umirujuće djeluje na živčani sistem, stoga je idealan saveznik mirnom snu.

URED

Suncokret i kaktus: Istraživanje sa Univerziteta Texas A&M pokazalo je da više ideja na poslu imaju radnici koji na stolu drže biljke. Postavite na radni sto žute biljke jer ta boja potiče kreativnost. Institut geobiologije u Švicarskoj dokazao je da radnici s kaktusom na stolu imaju niži krvni pritisak i rade 12 posto brže od ostalih radnika u prostoriji.
Peperomija: Štetno zračenje kompjutera godi nekim biljkama jer ga upijaju i pretvaraju u hemijsku energiju kojom se koriste za metaboličke procese i rast. Pokraj ekrana stavite peperomiju, koja će biti bujnija što je zračenje jače.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana