27.5.2021. 13:26
Vrijeme je za oslobađanje domova i automobila od mikroorganizama
Proljeće je vrijeme kada detaljno čistimo svoje domove, a mnogi se odlučuju i za krečenje. Uz sav trud koji uložimo u čiščenje, svjesni smo da ne možemo uništiti štetne mikroorganizme, no srećom postoji rješenje, a to je biodezinfekcija.
Dom je mjesto u kojem se opuštamo, odmaramo, energiziramo nakon radnog dana, mjesto gdje se osjećamo ugodno i sigurno. Bakterije (posebno ešerihija koli i stafilokok), grinje, virusi, alergeni, plijesan/buđ, spore i mali insekti nastanjuju naše životne prostore i šire se, a prisustvo tkanina, tepiha, tapaciranog namještaja su idealna staništa u kojima ovi mikrorganizmi žive i teško ih je ukloniti klasičnim načinima čišćenja. Svi navedeni mikroorganizmi mogu postati patogeni u bilo kojem momentu i opasni po zdravlje čovjeka. U današnjem vremenu, nažalost, provjetravanje nije dovoljno, jer je zraka zagađen, još ako tome dodamo prisutnost toksičnih materija u građevinskim materijalima, zatim ljepila i razne iverice u industriji namještaja, dolazimo do zaključka da zaista živimo sa viskoim procentom zagađenja. Mnogi građani su prebolovali covid u kućnim uslovima, a nakon toga (kao i nakon svake bolesti) bi bilo poželjno dezinficirati prostor. 

Postoji rješenje, a ono se zove biodezinfekcija. Biodezinfekcija se vrši procesom ozonizacije. 

Tretman ozonom efikasno eliminiše gljivice, viruse, bakterije, grinje, parazite, alergene i sve vrste mikroorganizama uključujući i teško dostupna mjesta, klima uređaje i centralne klima sisteme, tkanine i tapacirani namještaj. Prilikom tretmana ne dolazi do oštećenja, ozon ne ostavlja tragove, eliminiše bilo kakav oblik mirisa, uključujući i dim cigarete i miris kućnih ljubimaca, a ostavlja svjež zrak obogaćen kiseonikom. Ozon je jedini način za trajno uklanjanje neugodnih mirisa, bez hemikalija, ekonomičan i 100% efikasan.

Tretman ozonizacije je itekako potreban u prostorima u kojima je bilo zaraženih osoba sa SarsCov 2, a ranije je dokazano da ozon uništava corona viruse, te zaključujemo da djeluje i na novi virus SarsCov 2. Najnovija istraživanja koja se provode u Japanu i Americi to dokazuju.

Ako govorimo o ozonizaciji zatvorenih prostora, odnosno domaćinstava, idealno ju je uraditi prije krečenja uz uslov da prostori moraju biti očišćeni, no jako dobri rezultati su i kada se tretmani rade u sklopu redovnog održavanja. Stambene prostore je dovoljno tretirati 2-3 puta godišnje. Prednost ozonizacije je što se može raditi i parcijalno, odnosno u samo određenim prostorijama ili automobilima. Na primjer, klima uređaji u automobilima su omiljeno mjesto za naseljavanje legionele (bakterija koja izaziva legionarsku bolest), dok je prtljažnik idealno stanište za buđ, posebno ispod podnica, sjedišta i na tapacirungu. Vozila je nabolje ozonizirati na smjeni godišnjih doba, a tokom ljeta i dva puta kada govorimo o normalnoj upotrebi vozila, a kada je riječ o koorporacijskim ili dostavnim vozilima tu je program ozonizacije zahtjevniji i radi se po posebnim šemama.

Lejla Tuzlak je poduzetnica koja je potaknuta željom za zdravljem svoje porodice i želeći osigurati siguran i zdrav dom, donijela proces ozonizacije u BiH. 

Uvela sam novu tehnologiju, vezana je za zdravlje i higijenu prostora u kojima živimo i boravimo. Radi se o trajnom uklanjanju neprijatnih mirisa i biodezinfekciji kroz proces ozonizacije. Brojnim naučnim studijama je dokazano da visoke koncentacije ozona uništavaju čak do 99,7% svih mikrooragnizama (bakterija, virusa, gljivica ili plijesni) u vrlo kratkom vremenu. Ozonizacija prevazilazi svaki tradicionalni tretman, a ne ostavlja otrovne spojeve niti tragove koji bi kasnije mogli da utiču na zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca.“ 

Više informacija o načinu provođenja ozonizacije potražite na www.ozonizacija.ba.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana