30.5.2019. 18:42
Odlazak iz BiH: Veći broj radnih dozvola za Sloveniju, a smanjen za Njemačku
Od početka godine bh. državljanima do kraja aprila izdato je 5.265 radnih dozvola za Sloveniju, potvrdio je za agenciju Patria Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Pupić ističe kako se u odnosu na prošlu godinu povećao broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju. Kada je riječ o zapošljavanju u Sloveniji u 2018. godini BiH je ostala bez skoro 14.000 radnika različitih profila. U Sloveniju odlaze najviše varioci, vozači, zidari, bravari te ostali radnici u građevinskom sektoru. BiH i Slovenija imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Pred Ambasadom Slovenije u dane kada se predaju zahtjevi veliki su redovi u kojima je sve više i žena. 

Broj izdatih radnih dozvola za Njemačku se smanjio u odnosu na 2018. godinu zbog sporijih procedura u Ambasadi Njemačke. Od početka godine izdata je 271 radna dozvola za medicinske njegovatelje. U 2018. godini preko Agencije je u Njemačku otišlo 1.000 njegovatelja. 

Krajem marta 2019. godine Agencija za rad i zapošljavanje BiH obavijestila je kandidate koji apliciraju za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je sa njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uslovima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja. Tako SR Njemačka od februara ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi niit je moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom. 

Kandidatima se preporučuje da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.

Također svi kandidati koji svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH.

Krajem aprila u BiH na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja bilo je 413.826 osoba, dok je broj zaposlenih krajem marta bio 822.275 osoba. 

(Patria / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana