26.7.2019. 15:26
Japan razmatra uklanjanje Južne Koreje s preferancijalne trgovinske liste
Japan razmatra uklanjanje Južne Koreje sa svoje liste preferancijalnih trgovinskih partnera, nagovještavajući produbljivanje jaza između dvije zemlje, javili su japanski mediji u petak.

Taj potez dio je trgovinskog rata koji je u toku između dvije susjedne zemlje, u regiji Pacifika, nakon što je Tokio usporio snabdijevanje Seula s tri ključna elektronska proizvoda početkom jula.

- Japan će odlučiti 2. augusta da li da ukloni Južnu Koreju sa svoje liste zemalja kojima je dopušten preferencijalni tretman, i shodno tome, da kupi proizvode za dvojnu upotrebu koji bi mogli biti preusmjereni za vojno korištenje - javila je japanska novinska agencija Kyodo.

- Vjerujemo da je primjeren korak da uklonimo Južnu Koreju s bijele liste - izjavio je novinarima šef sekretarijata  japanske vlade Yoshihide Suga.

On je, međutim, dodao da još ništa nije odlučeno.

Plan, ukoliko bude odobren, postat će operativan do kraja augusta. Japan je imao preferenjcijalni trgovinski status u Južnoj Koreji u 2004., prenosi Anadolu Agency.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana