22.11.2019. 9:34
'Nešto više': Zeleni poslovi mogu donijeti boljitak lokalnim zajednicama
"Zeleni poslovi" mogu donijeti boljitak lokalnim zajednicama i cijeloj BiH te predstavljaju veliki potencijal, istaknuto je na okruglom stolu "Održivi razvoj: zeleni poslovi, permakultura i socijalno poduzetništvo".

Okrugli stol održan je na permakulturnoj farmi "Nešto više" u Humilišanima pored Mostara, a sudjelovali su članovi udruga "Snaga žene" i "Zelena mreža" iz Tuzle, "Žena Vrba" iz Gnojnica pored Mostara te članovi socijalnog poduzeća "EkoDizajn" Mostar.

Tom prilikom predstavljena je posebna linija organskih čajeva i prirodne kozmetike, dio proizvoda koji nastaju na postulatima zelene ekonomije i socijalnog poduzetništva, gdje je fokus stavljen na kvalitetu proizvoda, ljude koji ga stvaraju i koriste, regeneraciju prirode umjesto njenog uništavanja, te održivi razvoj, rečeno je na okruglom stolu, priopćeno je iz udruge "Nešto više".

Prilikom obilaska permakulturnog imanja, sudionici su se upoznali s praktičnim elementima održivosti, kao što su sistemi obnovljivih izvora energije uz dizajn koji sprječava rasipanje energije, recikliranje sive vode iz kuće uz korištenje močvarne gredice i njeno ponovno korištenje, zeleni živući krov, sakupljanje i korištenje kišnice, prednost trajnica i važnost biodiverziteta u proizvodnji hrane, regeneracija tla i zeleni alati, kreativno recikliranje i korištenje materijala u nove svrhe, hoteli za insekte, kokošji traktor i slično.

Zaključak skupa je da zeleni poslovi mogu donijeti boljitak lokalnim zajednicama i cijeloj BiH, između ostaloga smanjenjem zagađenja i rasipanja energije i resursa, zapošljavanjem, ravnopravno uključujući i marginalizirane grupe, te pravednom raspodjelom zarade, kvalitetnim proizvodima i uslugama, održivim razvojem i poticanjem regeneracije prirode.

Okrugli sto je jedna od aktivnosti koje "Nešto Više" provodi kroz projekt "Zeleni biznis za zdravije okruženje u BiH", a kojeg podržava Francusko veleposlanstvo u BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana