20.12.2019. 12:32
Vlada KS zaustavila dodjelu 217.503, 60 KM Privrednoj komori KS: Protuzakonito isplaćivali plate i dodatke na plate
Ministarstvo privrede KS je na posljednjoj sjednici po hitnoj proceduri predložilo Vladi KS na usvajanje Odluku o izmjenama Odluke o dodjeli grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019., nakon što je zaprimilo konkretne dokaze i inspekcijske nalaze o nenamjenskom trošenju budžetskih sredstava od Privredne komore KS u 2018.

Iz ministarstva navode da su detaljno prezentirani dokazi koje je predstavio resorni ministar Haris Bašić bili dovoljan razlog Vladi da jednoglasno prihvati predloženu izmjenu i zaustavi realizaciju 217.503,60 KM dodijeljenih pomenutom privrednom subjektu u okviru prvobitne Odluke usvojene 10. oktobra ove godine.

- Na ovaj način smo, zahvaljujući zahtjevu Ureda za borbu protiv korupcije za provjerom dodjele poticajnih sredstava ovoj komori tokom prošle godine, te provedenog nadzora Budžetske inspekcije i njihovog nalaza koji je sadržavao precizne preporuke o promptnoj obustavi dodjele ovih sredstava, spriječili eventualno ovogodišnje nenamjensko trošenje budžetskog novca, a koji je novac svih građana Kantona Sarajevo - rekao je Bašić.

Dodao je kako se u novoj Odluci u okviru Programa 2 - Unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture ne nalaze kandidirani projekti te komore koji su se odnosili na Razvoj i unaprjeđenje poslovnog inkubatora sredstvima od 71.350 KM, Održavanje edukacije u svrhu razvoj novih vještina inovacija i poduzetništva sredstvima od 74.033,60 KM, te Povećanje konkurentnosti i nivoa razmjene informacija između privrednih subjekata u KS sredstvima od 42.770 KM.

Također, naveo je da je i iz Programa 9 - Pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede izbrisana dodjela 29.350 KM za Edukacije iz oblasti marketinga, poslovnog umrežavanja, tehnološke podrške i zaštite intelektualnog vlasništva.  

Budžetski inspektori su, između ostalog, u svom nalazu evidentirali protuzakonito isplaćivanje plaća i dodataka na plaće od 20 posto iz sredstava dodijeljenih kao grant od strane pojedinaca zaposlenih u Privrednoj komori KS, trošenje sredstava kroz angažman saradnika putem ugovora o djelu koji nisu dostavljali izvještaj o obavljenom poslu, kao i nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama kroz činjenicu da nisu postojali zaključeni ugovori niti dokazi o provedenoj proceduri za nabavku roba i usluga za iznose veće od 6.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana