21.12.2019. 15:50
Radnicima firme "Meggle" osigurana minimalna plata od 1.000 KM
Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika sa kompanijom MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać, kojim je osigurana minimalna plaća radnika u iznosu od 1.000 KM, potpisan je danas u Sarajevu.

Kolektivni ugovor između socijalnih partnera potpisan je u sklopu svečane sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH).

Kako je tim povodom izjavio predsjednik PPDIVUT-a BiH Mehmed Avdagić, radi se o iznimno značajnom događaju koji svjedoči o kvalitetno ostvarenom socijalnom dijalogu.

Podsjetio je na hronologiju događaja od ulaska MEGGLE-a na prostore BiH, istaknuvši da je riječ o jednoj od najvećih kompanija koja ulaže u primarnu proizvodnju, uz uvjerenje da će se taj kontinuitet održati i razvijati u budućnosti.

- Da bi zadržali radnike u BiH, potrebno je obratiti pažnju prema njima, uvažavati radnike i unapređivati socijalni dijalog - poručio je Avdagić.

Čin svečanog potpisivanja pozdravili su i direktor MEGGLE-a za jugoistočnu Evropu Marjan Vučak, kao i direktor MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać Kemal Hrnjić, potcrtavajući riješenost da poslovne uspjehe i nadalje dijele sa radnicima, te jačaju partnerstvo između uposlenika i poslodavca.

Najavili su nove projekte, uključujući i bespovratno finansiranje nabavke junica za farmere, a sve s ciljem ostvarivanja održivog rasta i poslovanja, kao i osnaživanja ljudskih resursa.

Na važnost poboljšanja statusa radnika u BiH u kontekstu  odlaska radne snage, ukazao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, ocijenivši kako potpisivanje spomenutog kolektivnog ugovora korespondira sa inicijativom ovog sindikata o najnižoj plati u iznosu od 1.000 KM.

- Jedino s takvim primanjima i odnosom poslodavca prema radniku možemo spriječiti masovni odlazak ljudi iz BiH - kazao je Šatorović, izražavajući očekivanje da će MEGGLE-ov primjer slijediti i ostale kompanije u BiH.

Na svečanoj sjednici UO PPDIVUT-a BiH uručena su prigodna priznanja - zahvalnice direktorima Marjanu Vučaku i Kemalu Hrnjiću za doprinos kreiranju i jačanju socijalnog dijaloga sa Samostalnim sindikatom PPDIVUT BiH.   

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana