5.2.2020. 14:12
Košarac i Sattler o političkim i ekonomskim temama
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomskim prilikama u BiH, te neophodnim reformama u procesu EU integracija.

Košarac je izrazio je opredjeljenje za aktivan rad na reformama i aktivnostima koje će ubrzati put ka EU, što je glavni vanjskopolitički cilj BiH. On je ukazao na značaj mehanizma koordinacije u tom procesu, te poručio da će afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Brčko Distrikta uz koordinirajuću ulogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o usklađivanju legislative BiH sa normama i standardima EU, posebno u oblasti poljoprivrede i energetike. Poseban fokus stavljen je na ubrzano usaglašavanje strateških dokumenata kako bi poljoprivrednici iz BiH mogli koristiti dostupne fondove iz EU. Razgovarano je i o mogućnosti proširenja kapaciteta graničnih prelaza u BiH, te potrebi integrisanja pojedinih graničnih prelaza sa susjednim zemljama.

Razgovarano je i uslovima koje BiH treba da ispuni kako bi postala članica Svjetske trgovinske organizacije, što je ministar Košarac naznačio kao jedan od prioriteta u svom radu. Sagovornici su se osvrnuli i na jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om, koje je BiH nedavno preuzela od Albanije. Ministar Košarac rekao je da će jedan od prioriteta biti jačanje struktura i zaključivanje dodatnog protokola za rješavanje sporova u CEFTA-i.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ekološkim pitanjima, koja su u vrhu prioriteta Evropske komisije. U tom kontekstu, Košarac je informisao Satlera o aktivnostima koje, u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima i
drugim nadležnim institucijama, preduzima na sprječavanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana