31.3.2020. 18:05
Firme u industrijskoj zoni Pobjeda trebale bi početi s radom 3. aprila
Proces proizvodnje u privrednim subjektima u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ u Goraždu, trebao bi početi u petak 3. aprila - najavljeno je na današnjem sastanku članova Vlade BPK Goražde i Zavoda za javno zdravstvo BPK s menadžmentima šest kompanija koje posluju u ovoj industrijskoj zoni, a koje su inicirale sastanak.

Cilj je bio definisati aktivnosti koje bi trebale prethoditi pokretanju procesa proizvodnje u ovoj industrijskoj zoni, nakon isteka roka o obustavi proizvodnje donošenjem naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite, u trajanju od 15 dana.

Na sastanku je istaknuto, da je do sada na ovom lokalitetu poduzeto niz preventivnih mjera u cilju suzbijanja i širenja koronavirusa, kako od strane privrednih subjekata tako i od Federalnog štaba civilne zaštite, koji je jučer u večernjim satima izvršio dezinfekciju kompletne industrijske zone.

Danas je dogovoreno da Zavod za javno zdravstvo BPK na ovom lokalitetu prije početka rada, a najkasnije u  srijedu 1. aprila, izvrši dodatnu dezinfekciju prostora i alata, a pregled će dan kasnije obaviti sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i epidemiolog.

Naloženo je da se radnicima osigura zaštitna oprema u vidu zaštitnih maski i rukavica, uz  kontinuiranu dezinfekciju prostora te socijalnu izolaciju između radnika minimalno od dva metra. Kako je dogovoreno, menadžment kompanija će osigurati termalnu kameru za mjerenje temperature radnika prije ulaska u pogone za proizvodnju, te ograničiti ulazak i izlazak svih osoba koje direktno ne učestvuju u procesu proizvodnje.

Upućen je apel svim radnicima čiji je angažman u procesu proizvodnje neophodan da se pridržavaju svih preventivnih mjera i poštuju odluke  Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Vlada BPK Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici zaključkom je dala preporuke Kantonalnom štabu civilne zaštite BPK da, nakon poduzetih epidemioloških mjera u cilju zaštite suzbijanja i širenja pandemije, da saglasnost za pokretanje proizvodnje privrednim subjektima koji posluju na lokalitetu industrijske zone „Pobjeda". 

Rad privrednih subjekata u ovoj industrijskoj zoni obustavljen je naredbom Kantonalnog štaba  civilne zaštite od 19.marta, a nakon je što je direktorici kompanije Ginex potvrđeno oboljenje od koronavirusa, što je bio prvi slučaj u BPK-a. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana