3.4.2020. 16:34
"CBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije vrijednosne papire zemalja članica Evropske monetarne unije"
Centralna banka Bosne i Hercegovine(CBBiH) želi upozoriti da su posljednjih dana u javnom diskursu česte netačne tvrdnje o ulozi, zadacima i ovlastima Centralne banke Bosne i Hercegovine, koje su propisane Zakonom o Centralnoj banci BiH i Ustavom Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga, Centralna banka želi izvijestiti javnost da je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, čime doprinesi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom.

- Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora. U tom smislu, domaća valuta (KM) je stabilna i uživa potpuno povjerenje, i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak - saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Iz banke navode da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu. Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti, stoji u saopćenju.

Institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje osigurati povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima. Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Radi se o novcu koji pripada bankama i u krajnjem, njihovim deponentima.

Iz Centralne banke ističu da smo svi zajedno dužni čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu.

- Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka. Najviše što CBBiH u takvim uvjetima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa. Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti - ističu iz Centralne banke BiH.  

CBBiH redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima. Gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u što su se uvjerili i građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni, navodi se dalje u saopćenju.

Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti banke su osigurati potpuno neometano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu. CBBiH u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa. CBBiH radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena s radom korespondentnih inostranih banaka i radom platnih sistema. U skladu sa svim navedenim, CBBiH napominje da je uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to predviđenom roku.

- CBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo  u najkvalitetnije vrijednosne papire  zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite kod najkvalitetnijih banaka. Razlog tome jest što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za eure i mi mu to garantujemo. Da bi to mogla garantovati, CBBiH mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva (ulaganja) u potpunosti (solventnost) i na vrijeme (likvidnost) kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele. To je temelj na kojem počiva valutni odbor ali i  stabilnost cijelog finansijskog  sistema u BiH već preko dvije dekade. Ukoliko bi se ulaganja centralne banke vršila u vrijednosne papire niže kvalitete, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema – navodi se u saopćenju.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana