8.4.2020. 13:02
Broj nezaposlenih u KS porastao za 1.110 osoba, elektronski sistem preopterećen
Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS zaključno sa 7. aprilom bilo je 59.139 nezaposlenih.

Od 18. marta do danas na biro se prijavilo 1.110 osoba. I jutros su gužve pred biroima, a elektronski sistem prijave nezaposlenih na evidenciju je trenutno u zagušenju, potvrđeno je za Patriju iz Službe za zapošljavanje KS.

“Ekipe BH Telecoma rade na otklanjanju poteškoća, a onda očekujemo da će broj prijava i utrostručiti”, kažu iz Službe.  

Također, postoje najave da će još veći broj nezaposlenih biti polovinom ovog mjeseca s obzirom da brojni poslodavci, a naročito oni koji su direktno ugroženi zabranom rada zbog koronavirusa biti prinuđeni otpustiti radnike ukoliko vlasti ne učine ubrzo naredni potez. Još uvijek nije počela primjena odluke Vlade KS da će uplatiti minimalnu plaću poslodavcima koji nisu otpustili radnike u martu, te imaju izmirene obaveze. 

Ove ili naredne sedmice trebao bi biti usvojen korona zakon Vlade FBiH koji predviđa pomoć poslodavcima, ali oni koji su direktno pogođeni krizom tvrde da vlasti sporo rade, a vrijeme prolazi. 

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS 18. marta bilo je 58.029 osoba. 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana