22.5.2020. 11:06
Veliki udarac za ekonomiju: U Britaniji trajno zatvoreno više od 30.000 pabova, lokala i restorana
Više od 30.000 pabova, barova i restorana u Velikoj Britaniji se najvjerovatnije neće ponovo otvoriti jer je epidemija korona virusa u toj zemlji nanijela nepovratnu štetu ugostiteljstvu.

Prognoze postaju sve pesimističnije nakon što su vlasnici dva lanca restorana Casual Dining Group izrazili sumnju da njihovih 250 restorana mogu nastaviti raditi nakon višemjesečnog zastoja.

Produžetak izolacije će vjerovatno biti kap u prepunoj čaši za neke objekte koji su loše poslovali i prije krize; više od 2.800 barova i restorana zatvoreno je prije više do godinu dana, piše britanski Guardian.

Trećina anketiranih ugostiteljskih biznisa tvrde da predviđaju trajno zatvaranje vrata.

Također se postavlja pitanje koliko će fizičko distanciranje umanjiti broj gostiju, te da li je utoliko profitabilno uopće otvarati objekat.

Veći broj pabova traži relaksiranje nametnute fizičke distance od 2 metra, navodeći da se tako ne može govoriti o profitabilnosti. Također, većina pabova nije dovoljno velika da to omogući – navodno postoji samo 5 dovoljno velikih pabova koji to mogu priuštiti, dok bi 1 metar distance bilo prihvatljivije za sve.

Dvije trećine britanskih ugostiteljskih objekata su privatni dok ostatak pripada grupacijama. Naročito su ugroženi snack barovi i mali 'casual dining' restorani u trgovačkim centrima koji ovise o otvaranju centara u kojima su smješteni.

Određeni broj britanskih lanaca restorana u posljednjih par godina suočili su se s propadanjem, čak i ako iza njih stoje poznati TV kuhari poput Jamie Olivera i Antonija Carluccia.

Međutim, lokalnim pabovima i restoranima koji su prije epidemijske krize bili na putu da zatvore vrata zbog moćnije konkurencije, predviđa se oporavak; moguće je da će kriza navesti na drugačiji način razmišljanja i povratak starim vrijednostima pa će mali pab u susjedstvu ponovo postati interesantniji od onog u centru grada.

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana