28.5.2020. 16:21
Vjekoslav Bevanda: U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka, a Ministarstvo finansija nema tu ulogu
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u pauzi današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke.

- U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu - istakao je Bevanda.

Dodao je da su na Vijeću ministara predložili dvije odluke - prvu o izdavanju mjenice odnosno garancije da će sredstva biti vraćena i drugu koja je sporna, te da nije istina da je njome određeno da pomenuta sredstva iz Centralne banke povlače kantoni.

Bavanda je naglasio da je u toj odluci navedeno procentualno koliko sredstava pripada kojem entitetu i Distriktu Brčko jer je i u Pismu namjere i potisanom memo randumu navedeno - Republika Srpska i Federacija BiH i svih njenih 10 kantona.

- Centralna banka je entitetima i Distriktu Brčko izdala zahtjev za određivanje instrukcije koje su oni uputili i sad je pozivanje da nema pomenute odluke Vijeća ministara koja je dva puta oborena u Sekretarijatu, a spremna je da bude usvojena bez izmjena ako za to bude političke volje - rekao je Bevanda.

Vezano za usvajanje budžeta institucija BiH pojasnio je da je Ministarstvo finansija i trezora učinilo sve da u februaru bude ponuđen na usvajanje Vijeću ministara gdje su zbog izbijanja pandemije ministri iz reda srpskog naroda glasali protiv, ali je on upućen u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH.

- Iz Predsjedništva je vraćen da bude prilagođen uslovima pandemije i službenici ministarstva profesionalno rade na tome, ali to prilagođavanje treba usaglasiti pojedinačno s oko 100 budžetskih korisnika - kazao je Bevanda.

Najavio je da će prilagođeni budžet u narednih nekoliko dana biti upućen u Vijeće ministara, nakon čega treba biti upućen u Predsjedništvo i na kraju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana