4.4.2021. 7:48
U februaru u Bosni i Hercegovini zabilježeno 52.948 turističkih posjeta
Ukupan broj turističkih posjeta u BiH tokom februara iznosio je 52.948, što je više za 7,6 posto u odnosu na januar, a manje za 26,4 posto u odnosu na februar prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Turisti su, kako je navedeno, ostvarili 120. 723 noćenja, što je manje za 0,9 posto u odnosu na januar  i za 29,1 posto manje u odnosu na lanjski februar.

"U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 56 posto, dok je 44 posto učešće stranih turista.Broj noćenja domaćih turista manji je za 11,4 posto u odnosu na januar i više za 16,2 posto u odnosu na februar prošle godine", navode iz Agencije.

Broj noćenja stranih turista viši je za 16,7 posto u odnosu na januar, a manji  za 52,7 posto u odnosu na februar 2020. godine.

U strukturi noćenja stranih turista u februaru, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (40,2 posto), Hrvatske (20,5 posto), Slovenije (7,4 posto), Crne Gore (4,7posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,3 posto) što je ukupno 76,1 posto.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 98 posto, prenosi Avaz.

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana