23.3.2024. 18:51
Koliko će koštati obnova glavne saobraćajnice u Sarajevu?
Direkcija za puteve Kantona Sarajevo traži firmu za izvođenje radova rehabilitacije glavne gradske saobraćajnice od Skenderije prema Vječnoj vatri, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 5.490.000 KM bez PDV, odnosno 6.423.300 sa PDV-om.

Kako je navedeno u javnom pozivu, riječ je o rehabilitaciji dijela prstena Ilidža-Baščaršija-Ilidža i trotoara dionica Skenderija-Vijećnica-Vječna vatra u dužini od oko 2,8 km.

- Predmet nabavke nije podijeljen na lotove iz razloga što ne postoji ekonomska opravdanost, odnosno što bi podjela na lotove bila nesvrshishodna - naglašeno je.

Okvirni sporazum će se zaključiti na dvije godine sa jednim ponuđačem, a kriterijum za dodjelu je najniža cijena.

U oktobru prošle godine je objavljen javni poziv za izvođenje ovih radova, ali je isti poništen na kraju godine. Tada su pristigle dvije ponude, a kao razlog poništenja navedeno je da nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva.

Cijena radova tada je iznosila oko 4,5 miliona KM sa PDV-om, što znači da je sada porasla za oko 2 miliona KM.

Također Akta.ba ističe da je saobraćajnica zadnji put obnovljena 2006. godine, a danas su na njoj evidentna brojna oštećenja na asfaltu, ali i na šahtovima, slivnim rešetkama, kao i na dijelovima uz tramvajske šine.

Ovom investicijom i projektom kroz sve njegove faze trebala bi se dobiti sigurna i kvalitetna saobraćajnica.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana