26.12.2019. 18:02
Podrška razvoju bosanskohercegovačke kinematografije
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović se sastao s predstavnicima Fondacije za kinematografiju, Udruženja filmskih radnika u BiH i Obale Art Centar.

Učesnici današnjeg sastanka informirali su predsjedavajućeg Zaimovića o situaciji u kojoj se stvaralaštvo od kulturnog i privrednog interesa nalazi i u tom pravcu se razgovaralo o uvećanom transferu za kinematografiju predviđenim budžetom Federacije BiH za 2020. godinu s ciljem razvoja i unapređenja filmskog stvaralaštva, proizvodnje i poduzetništva, a naročito u domenu stvaranja domaćeg sadržaja.

Također, predsjedavajućeg Zaimovića su upoznali o važnosti donošenja Zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaraštvu Federacije BiH kojim bi se jasnije regulisalo organiziranje i finansiranje kinematografije i audiovizuenog stvaralaštva kao osnovnog dijela savremene kulture i kreiranje ekonomije, poticaj distibucije i prikazivanja audiovizuelnog stvaralaštva te ostalih komplementarnih djelatnosti.

Sastanak je obostrano ocijenjen kao veoma koristan i ovom prilikom učenici su se zahvalili Zaimoviću na podršci i shvatanju važnosti razvoja kinematografije, kako za državu tako i mlade populacije u Bosni i Hercegovini, koji je naglasio da je uvećanje transfera apsolutno opravdano kada uzmemo u obzir uspjeh bosanskohercegovačke kinematografije i potrebe njenog razvoja.

Današnjem sastanku prisustvovali su Emir Hadžihafizbegović ispred Fondacije za kinematografiju, Mirsad Purivatra, direktor SFF-a i predsjednik Udruženja Obala Art Centar i Elma Tataragić, Jovan Marjanović i Ines Tanović ispred Udruženja filmskih radnika u BiH, saopćeno je iz Predstavničkog doma PFBiH.


(Fena/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana