20.2.2020. 13:04
Večeras počinje jubilarni 70. Berlinale festival
Večeras počinje 70. međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale. Festival će započeti projekcijom filma "My Salinger Year" kanadskog režisera Philippea Falardeausa.

Voditelji ovogodišnjeg Berlinalea su, po prvi put, umjetnički direktor festivala Carlo Chatrian i nizozemka Marietta Rissenbeek.

Berlinaleu se posljednjih godina prebacivalo kaskanje za druga dva važna filmska festivala, u Veneciji i Kanu, te gubitak na važnosti.

Osim smanjenja broja filmova sa 400 na 340, novi Berlinale će imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa "Izvan konkurencije" te "Kulinarske kinematografije".

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova.

Od zvijezda su svoj dolazak ove godine najavili Johhny Depp, Helen Miren, Javier Bardem i Willem Dafoe. 

Ovogodišnji Berlinale se našao i u sjeni skandala oko utemeljitelja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Alfreda Bauera, kojem se pripisuje važna uloga u filmskoj industriji nacističke Njemačke.

Reagirajući na ove optužbe, novi voditelji Berlinalea su ukinuli nagradu koja je nosila ime Alfreda Bauera. 

Problem oko koronavirusa došao je do Berlina: jedna velika kineska filmska delegacija koja je trebala posjetiti prateći sajam European film market (EFM) je otkazala svoj dolazak u Berlin, iako se prodaja karata za sada odvija uobičajenim tempom.

Berlinale se smatra najvećim festivalom po broju posjetilaca koji nisu profesionalno povezani s filmskom industrijom, a samo prošle godine prodato je 335.000 karata.  

Berlinale će trajati do 1. marta, a dan ranije će biti dodijeljene festivalske nagrade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana