22.12.2020. 20:18
U Meeting pointu Dan Hajrudina Šibe Krvavca, program posvećen majstoru žanra
Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj u povodu obilježavanja 94. rođendana bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice bh. kinematografije i kulture, upriličen je večeras u kinu Meeting point u Sarajevu.

Poseban je to program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 94. rođendan jednog od najvećih bosanskohercegovačkih filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u ex-Yu i bh. kinematografiju. 

Programom koji Udruženje rediteljica i reditelja u BiH organizira svake godine nastavlja se naglašavati ogromna važnost reditelja u bh. kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva.

U kinu Meeting Point o filmu "Most" govorio je Faruk Lončarević, nakon čega je prikazano to ostvarenje Hajrudina Šibe Krvavca. 

Hajrudin Šiba Krvavac umro je u Sarajevu 11. jula 1992. godine. Sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju "Lav".

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana