16.2.2021. 8:15
U iščekivanju Oscara za 'Quo vadis, Aida?' sjećamo se filma 'Epizoda u životu berača željeza'
Organizatori 93. dodjele nagrada Američke filmske akademije Oscar objavili su nedavno da je u uži izbor za nominacije za najbolji internacionalni film, među kojima je, očekivano, i bh. film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice i alumne Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Jasmile Žbanić.

Dok iščekujemo novog Oscara danas se sjećamo Epizode u životu berača željeza. To je bosanskohercegovački film iz 2013. godine u režiji Danisa Tanovića. Film je na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 16. februara 2013. dobio Srebrnog medvjeda za najbolji film a Nazif Mujić je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

Film je osim ove dvije nagrade dobio posebnu nagradu ekumenskog žirija. Film je za samo 35.000 KM (17.000 eura) realiziran u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zbog toga jer porodica nije bila zdravstveno osigurana.

U filmu pogođena romska porodica glumi samu sebe.


(PAtria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana