15.8.2021. 21:57
Popivoda: Film 'Pejzaži otpora' podsjeća nas da je otpor uvijek moguć
Dokumentarni film "Pejzaži otpora" režiserke Marte Popivoda, kojim je zabilježila putovanje kroz sjećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, a bila je i među vođama pokreta otpora u Auschwitzu, prikazan je večeras u Cineplexx-u u okviru 27. Sarajevo Film Festivala.

Dok Sonja priča, gledatelji filma zapravo putuju kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Auschwitza, zabilježene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beograda, gdje živi s mužem i mačkom.

Popivoda je u izjavu za Fenu kazala da je Sonja jedna fascinantna ličnost, ali i fascinantna pripovjedačica. Ona nas na jedan magičan način vraća u taj period svojim pripovijedanjem. Ima jako specifičnu perspektivu, navodi ona, da to svoje iskustvo vidi kao jedno poprište borbe i otpora.

- Mislim da je ta Sonjina priča i njena motivacija u filmu i njenom životu da preživi, ali ne da preživi samo da bi preživjela, nego da dostojanstveno preživi. Ona sebe ne smatra heroinom, već dijelom kolektivnog partizanskog tijela - pojašnjava Popivoda.

Ona je jedna od grupe žena koje su bile u logoru Auschwitz, koja se, kako kaže, borila i pokušala nešto da uradi.

- Zapravo, Sonja nikada ne gubi nadu u bolje sutra i to je nešto što je jako važno danas. Da se podsjetimo da je otpor uvijek moguć. To mi je bila glavna pokretačka snaga da napravim ovaj film i ideja koja je postojala od početka – navela je Popivoda.

Otpor je uvijek moguć, dodaje, jer mi kao ljudska bića uvijek imamo pravo izbora, iako je taj izbor težak. Znači, da je čak i u jednom  totalitarnom prostoru, instituciji kao što je bila Auschwitz, logoru u kojem ništa nije bilo moguće, sem umrijeti ili preživjeti, ipak postojao otpor.

- Mi sada imamo jednu priču koja je priča o otporu. Znači, otpor je bio moguć čak i u jednom Auschwitzu, i to je nešto što je meni bilo jako značajno da saznam – naglasila je Popivoda.

Ovo za mene, dodaje ona, nije samo historijski film, to nije samo Sonjina priča - to je priča o nama danas, meni i Ani Vujanović koja je koautorica filma i tome zašto mi danas pravimo ovaj film, zašto ga smatramo važnim. Zašto mi kao umjetnici, kulturni radnici i aktivistkinje, neko ko je bio i ko je dio lijeve aktivističke scene u Beogradu i čitavoj regiji – zašto je ta priča danas nama važna – navodi Popivoda.

Dakle, ističe ona, postoji direktan lik sa savremenim trenutkom i za Popivodu filmovi koje radi iako se bave historijskim temama, ona želi da investira u budućnost, a ne samo vraćanjem u prošlost i, kako kaže, šta ta prošlost danas nama znači - postoji konfrontacija, suočavanje sadašnjosti i te prošlosti.

Popivoda kaže da se osjeća divno što je opet u Sarajevu i na bh. premijeri svog dokumentarca. Misli da između njenih filmova i sarajevske publike postoji senzibilitet koji ih spaja i koji Popivoda zapravo dijeli sa publikom.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović. Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović, direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Simon Apostolou.

U izjavi za Fenu, Popivoda je otkrila da već radi na jednom kratkom eksperimentalnom filmu  pod nazivom "Tijelo u množini" a koji bi sljedeće godine trebao biti završen.

/Fena/

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana