1.12.2021. 9:44
Poznati novi detalji: Istraga otkriva kako su pravi meci stigli na set Baldwinovog filma
Kako prenose svjetski mediji, stručnjak za oružje koji je isporučio municiju za film “Rust” rekao je istražiteljima da vjeruje da zna kako su se pravi meci pomiješali sa ćorcima, a čini se da je municija “reciklirana” nakon korištenja na drugom projektu i nije provjeravana.

Ured šerifa okruga Santa Fe istražuje uzrok pucnjave na snimanju filma 21. oktobra, u kojoj je glumac Alec Baldwin ispalio hice kojima je ubijena snimateljica Halyna Hutchins i ranjen režiser filma Joel Souza. Detektivi su se fokusirali na pitanje kako su se pravi meci – koji su obično zabranjeni na filmskom setu – pomiješali sa lažnim.

Seth Kenney, stručnjak za oružje koji je isporučio oružje za film, rekao je istražiteljima 29. oktobra da je primio ponovo ispunjenu municiju od prijatelja koji koristi isti logo kao za lažne metke i ćorke, koje on obično isporučuje filmovima.

Ponovno punjenje se odnosi na pravljenje novih “metaka” s već ispaljenom čahurom.

“Seth je opisao kako je prije nekoliko godina dobio municiju od prijatelja”, napisali su istražitelji u izjavi o nalogu za pretres.

Otkrio je da kompanija prodaje samo komponente municije, ali ne i prave metke te je stoga vjerovao da se radi o iskorištenoj čahuri koja je kasnije prenamijenjena.

Izjava o nalogu za pretres također uključuje nove detalje iz intervjua s oružarkom (Hannah Gutierrez Reed), kao i njenim ocem, i Sarah Zachry, koja je rukovodila rekvizitima na filmu.

Gutierrez Reed je opisala punjenje revolvera s pet lažnih metaka prije ručka 21. oktobra. Ona je rekla da šesti metak nije mogao stati u pištolj pa ga je nakon ručka očistila. Rekla je da “nije baš previše provjeravala” prije punjenja posljednjeg metka, jer je pištolj bio zaključan za vrijeme ručka.

U prethodnim izjavama istražitelji su otkrili da je Dave Halls, prvi pomoćnik direktora, priznao da nije temeljito provjerio revolver prije nego što ga je predao Baldwinu.

Gutierrez Reed je rekla da je bila ispred crkve kada je čula pucanj, a zatim je čula kako ljudi dozivaju medicinara.

Njen otac, Thell Reed, koji je također radio na setu, ponudio je svoju teoriju o porijeklu pravih metaka. Kako je otkrio, on i Kenney su zajedno radili na drugom projektu u augustu, gdje su organizovali obuku rukovanja vatrenim oružjem za glumce na poligonu. Kenney je zamolio Reeda da donese nekoliko pravih metaka u slučaju da im ponestane municije.

Reed je donio limenku koja je uključivala prave metke, a koje je nakon treninga Kenney odnio kući, navodi se u izjavi. Reed je sugerirao da bi upravo ti meci mogli odgovarati onima koji su korišteni na setu “Rusta”.

Zachry je rekla istražiteljima da je municija došla iz nekoliko izvora, uključujući Kenneya i čovjeka po imenu “Billy Ray”. Ona je rekla da je i Gutierrez Reed donio nešto municije koja je ostala iz prethodnog projekta.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana