17.12.2021. 10:09
Noć kina 28. decembra, besplatan ulaz u kina u Sarajevu
Sarajevo grad filma UNESCO-a organizuje Noć kina, poseban događaj koji će po prvi put biti održan 28. decembra kao poklon publici. U vrijeme novogodišnjih praznika, Noć kina će na jednu noć otvoriti vrata sarajevskih kina i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima.

Na Noć kina, 28. decembra, od 17 sati do ponoći, publika će moći uživati u besplatnim programima u kinima u Sarajevu: u Cineplexxu, CineStaru, u multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter.

Noć kina održat će se simbolično na dan kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 28. decembra 1895. godine u Parizu. 


Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma - La Fête du Cinéma, koji se uspješno održava 35 godina i  okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno isčekuju praznik filma i posjećuju kina. Nadamo se da će ovaj događaj postati tradicija i u Sarajevu, koji je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine. 

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana