28.12.2021. 19:13
'Noć kina' u Sarajevu u spomen na prvu filmsku projekciju (VIDEO)
Sarajevo grad filma UNESCO-a upriličio je “Noć kina”, poseban događaj koji je po prvi put organizovan u Sarajevu kao poklon publici.

Na “Noć kina” šest sarajevskih kina je otvorilo vrata brojnim zainteresovanim posjetiocima i ljubiteljima filma u periodu od 17 sati do ponoći. Publika ima priliku pratiti projekcije u Cineplexxu, CineStaru, u multimedijalnom centru Ilidža - kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter u sklopi Filmskog centra Sarajevo.

"Noć kina" u Sarajevu simbolično se održava na dan kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 28. decembra 1895. godine u Parizu. 


- I mi poklanjamo gradu 'Noć kina'. Nadamo se da će ovo postati tradicija i da ćemo svake godine 28. decembra imati taj događaj - kazala je menadžerica projekta Sarajevo UNESCO grad filma Nataša Kučera.

Ona je potvrdila da postoji veliki interes za kino projekcije, te da je preuzet značajan dio ulaznica. Nažalost, zbog poštivanja epidemioloških mjera te činjenice da se tek trećina kina može popuniti, do svoje karte za 'Noć kina' nisu uspjeli da dođu svi koji su to željeli.



Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da je riječ o ideji koja je nastala kao neki vid nagrade i poklona Grada Sarajeva, kao grad filma UNESCO-a, svim sugrađanim i tuiristima koji se nalaze u Sarajevu. Izrazila je nadu da će ovakvi projekti postati tradicija. 


- Naša kinematografija treba posebnu pažnju, treba se razvijati u budućnosti. Ovo je jedan od načina da to istaknemo i da pored Sarajevo Film Festivala, 365 dana u godini imamo slične sadržaje koji u fokus stavljaju film - naglasila je gradonačelnica Karić. Kazala je da je ovaj događaj i svojevrstan način da proslavimo uspjehe koje bosanskohrecegovački film ostvaruje u Evropi i svijetu.

- Neka i ova prva sarajevska 'Noć kina' bude u čast Jasmile Žbanić i ekipe filma koja je postigla vrhuski uspjeh - kazala je gradonačelnica Sarajeva. 

Grad Sarajevo je proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.



(FENA/  Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana