18.9.2021. 15:15
Ministarstvo kulture i sporta KS: Sretan ti 100. rođendan 'Željo'
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu s ministrom Samirom Avdićem, uputilo je danas čestitku Fudbalskom klubu „Željezničar“, povodom 100. godišnjice njegovog postojanja.

Poštovani navijači, rukovodstvo kluba, igrači, treneri, omladinci i svi uposlenici FK 'Željezničar' od srca Vam čestitamo rođendan i čitavo jedno stoljeće postojanja našeg i vašeg velikog sarajevskog i bosanskohercegovačkog fudbalskog kluba.

Iskreno Vam želimo još puno uspjeha i velikih sportskih rezultata u svim budućim godinama i stoljećima djelovanja. Nije malo čitavo stoljeće postojati, rijedak je to jubilej.

I da hoćemo ne može sada pobrojati sve trofeje i 'Željine' uspjehe, ali želimo istaći da su upravo oni od 'Želje' napravili jedan od najvećih klubova na ovim našim prostorima. Za to su, naravno, zaslužni svi 'Željini' treneri i igrači, ali i selektori i reprezentativci, među njima posebno velikani poput Ivice Osima, pokojnog Josipa Katalinskog-Škije, Miše Smajlovića, Mehmeda Baždarevića, Refika Šabanadžovića, Milomira Odovića, Radmila Mihajlovića, Josipa Čilića, Edina Bahtića, Nikole Nikića i mnogih drugih, jer ih sve ne možemo ovdje pomenuti - navodi se u čestitki. 

Istaknuto je da je 'Željo' uvijek bio baza talenata i velikih igrača i trenera, od svih prethodno spomenutih pa do našeg današnjeg najsjajnijeg bosanskohercegovačkog fudbalskog dijamanta Edina Džeke, koji dugi niz godina na najbolji način predstavlja našeg Želju, ali i našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu u najvećim fudbalskim sportskim takmičenjima u Evropi i svijetu.

- 'Željo' je svojim stoljetnim postojanjem bio i ostao okosnica ex-jugoslovenskog, a kasnije i sada posebno bosanskohercegovačkog fudbala uopšte.

Njegov renome i odličan evropski, ali i svjetski ugled nisu mogle prekinuti različite nevolje koje su, nažalost, karakterizirale prostor nemirnog Balkana, te najžešće pogađale baš našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Kada je bilo najteže i kada se dizao iz pepela, pored 'Željinih' trenera i igrača, značajnu ulogu su igrali njegovi navijači. Sjetimo se obnove i rekonstrukcije do temelja srušene i zapaljene Grbavice, koja je zbog akcije navijača pokrenute iz ljubavi prema 'Želji' postala svjetska vijest i senzacija o kojoj su pisali i snimali najveći svjetski mediji.

'Željo' i njegovi prepoznatljivi navijači veliki su brend i bogatstvo cjelokupnog bosanskohercegovačkog sporta, koji svi mi, bez obzira za koga navijali, moramo uvažavati i poštovati, jer bez njih fudbala, ali i cjelokupni sport u Bosni i Hercegovini ne bi bio isti.

Zato 'Željo' i u narednim godinama i stoljećima nastavi da uspješno djeluješ i stvaraš nove generacije vrhunskih trenera i igrača, poput velikih Ivice Osima i Edina Džeke, koji će sve nas zajedno u budućnosti činiti ponosnim u cijelom svijetu.

Sretan ti 100. rođendan 'Željo' - stoji na kraju čestitke Ministarstva kulture i sporta KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana