6.5.2024. 15:21
Popularna tifo-stranica otkrila da li bi se Red Army i Ultrasi trebali nakon "pada" transparenata: "Sramotni načini koji nisu po ultras kodu"
Popularna navijačka stranica Ultras-tifo osvrnula se na sukobe Red Armyja i Ultrasa koji su posebno eskalirali u posljednjih mjesec dana.

Podsjetimo, navijači Veleža (Red Army) prošlog mjeseca su nakon utakmice Zrinjskog i Posušja oduzeli svih devet transparenata Ultrasima (navijači Zrinjskog) te se na društvenim mrežama pohvalili odrađenom akcijom.

Utlrasi su se revanširali u noći sa petka na subotu (03. i 04. maj) kada su provalili u kuću gdje su se nalazili svi transparenti Red Armyja i ukrali ih, a onda objavili i snimak na kojem su pokazali oduzete transparente. 

U međuvremenu se dosta pisalo o navijačkim kodeksima po kojima bi grupe trebale postupati kada se nađu u situacijama gubitka transparenata, imajući u vidu pravilo da bi se grupa koja izgubi transparent trebala ugasiti jednom kada isti bude zapaljen. 

No, mnogo je onih koji smatraju da ova pravila ne važe ukoliko se oduzimanje transparenta nije desilo na navijački način i po tifo kodeksima. 

Takvog mišljenja je i stranica ‘Ultras-tifo‘ koja je objasnila pozadinu sukoba Red Armyja i Ultrasa, opisala posljednje događaje, a onda i dala svoj zaključak o svemu tome.

- Želimo naglasiti da su oba mostarska načina krađe zastava sramotna i nisu po ultras kodu, posebno drugi (ali dobro, to je reakcija na prvi).

Provaljivanje u kuće navijača, klubove, muzeje, stadione dok su prazni, čekanje na ulazu u stan ne bi trebalo biti dio svijeta ultrasa i protivi se ultras kodeksu.

Taj ultras kodeks kaže da bi se grupa koja izgubi svoju glavnu zastavu trebala ugasiti, ali sudeći po metodama koje su mostarske grupe koristile za krađu zastava, a koje su daleko od bilo kakvog ultras kodeksa, sumnjamo da će isto biti poštovano u tom smislu.

Samo se nadamo da će se zaustaviti na ovim dvjema akcijama i neće dodatno eskalirati jer ko zna što bi se moglo dogoditi sljedeće, navodi se na stranici Ultras-tifo. 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana