17.3.2021. 20:05
Prodaje se prva virtualna NFT kuća na svijetu
Suvremena umjetnica Krista Kim, koja se može pohvaliti suradnjama s brendovima kao što su Lamborghini i Lanvin, najavila je prodaju svog dizajna “prve digitalne kuće” nazvane Mars House koja će biti dostupna za kupovinu kao NFT datoteka.

NFT-ovi ili nezamjenjivi tokeni djeluju kao virtualni certifikati koji omogućuju ekskluzivno posjedovanje digitalne stavke, ovjerene putem blockchain tehnologije. Tokeni mogu imati različite oblike, uključujući JPEG, GIF, pa čak i tweetove, prenosi geek.hr

Kim je stvorila neonsko "kripto boravište" ispunjeno oštrim modernim namještajem i digitalnim ukrasima. Većinu objekata koji se nalaze u kući proizvođači staklenog namještaja mogu stvoriti u stvarnom životu pomoću MicroLed tehnologije.

Također, umjetnica se udružila s glazbenikom Jeffom Schroederom iz rock sastava The Smashing Pumpkins kako bi stvorila ambijentalni soundtrack unutar virtualnog doma.

Spomenuti dizajn bit će dostupan kao NFT datoteka koja predstavlja oblik kriptovalute poput bitcoina (i raznih mrežnih ili uslužnih tokena), ali se oni za razliku od drugih ne mogu zamijeniti.

Sve je veći broj digitalnih umjetnika koji svoja djela prodaju koristeći NFT, a isto je napravila i dizajnerica Kim koja je tom prilikom izjavila: “U bliskoj ćemo budućnosti živjeti u svijetu proširene i virtualne stvarnosti, digitalne umjetnosti, arhitekture, automobila, mode, kućnih ljubimaca, itd.”

Kim nije jedina dizajnerica koja se preusmjerila na digitalni rad. Prije samo nekoliko tjedana, argentinski dizajner Andrés Reisinger zaradio je više od 450 000 američkih dolara prodajući deset komada namještaja na internetskoj aukciji.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana