29.12.2021. 11:26
Apple telefoni od sljedeće godine neće imati slot za SIM karticu?
Nedavno su se pojavili izvještaji o tome da će Apple ukloniti slot za SIM karticu iz svojih iPhone uređaja počevši od iPhone 15 modela 2023. godine.

Portal MacRumors dobio je anonimnu dojavu, koju je nakon toga potvrdio i jedan pouzdani izvor, da je Apple već u pregovorima sa glavnim američkim operaterima, savjetujući ih da se pripreme za eSIM pametne telefone, koji bi trebalo da stignu u septembru naredne godine.

Uklanjanje slota za SIM kartice ima nekoliko prednosti iz proizvodne perspektive. Prvo, mehanizam za izbacivanje i umetanje kartice očigledno neće biti potreban, što bi oslobodilo dragocjeni prostor unutar telefona. Jedan slot manje bi pojednostavio izradu okvira, a eliminacija SIM ležišta bi eventualno olakšala uklanjanje vode i prašine iz unutrašnjosti telefona, piše GSM Arena.

Sa Apple-ovim uklanjanjem priključka za slušalice i usvajanjem MagSafe dodataka posljednjih godina, kompanija bi ovim potezom bila bliže iPhone-u bez bilo kakvog porta, što je nešto čemu naizgled teže.

Posljednjih nekoliko generacija iPhone-a mogu da koriste eSIM i to se može koristiti u kombinaciji sa fizičkim nanoSIM-om za dualSIM funkcije. Određene varijante iPhone-a u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini mogu podržavati dual nanoSIM kartice, prenosi Telegraf.rs.

 

(Admir Oručević)
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana