12.5.2021. 9:35
Utječe li alkohol djelotvornost vakcine protiv korone? - Regulatorna agencija za lijekove riješila dilemu
Dokaza o tome da alkohol nakon vakcinisanja protiv covida utječe na učinkovitost cjepiva nema, objavila je britanska regulatorna agencija za lijekove (MHRA), koja je reagirala nakon što su se na društvenim mrežama zaredali napisi o tome da je potrebno suzdržati se od alkohola dvije sedmice nakon vakcinacije.

"Zasad nema dokaza da alkohol utječe na učinkovitost cjepiva protiv covida", saopćila je MHRA.

Jednako tako, ništa u informacijama proizvođača vakcina niti u uputama britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak, prenijela je Hina.  


TEORIJA KRENULA IZ RUSIJE

Smatra se da je teorija o dvije sedmice apstinencije od alkohola nakon vakcinacije krenula iz Rusije, gdje je jedan od dužnosnika javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitijela. 

Ilhem Messaoudi, direktorica Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom sveučilištu, kaže da obilna konzumacija alkohola općenito narušava imunološki sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije. 

- No kod osoba koje alkohol konzumiraju u umjerenim količinama ne postoji nikakav rizik, istaknula je, pojasnivši da se pod umjerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene. 


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana