10.10.2017. 14:26
"Pogledajte onaj snimak iz Srebrenice. To su dva brata koja meni u lice kažu: 'Zaklali smo ti dijete, pa šta hoćeš?!'"
Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić i pripadnik te armije Sabahudin Muhić oslobođeni su jučer, u Sudu BiH, optužnice kojom je Tužilaštvo BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine, na samom početku agresije na našu zemlju.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini. Tužilaštvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su s druge strane, odbrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka, te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud BiH je sredinom septembra 2015. godine potvrdio optužnicu u kojoj je Tužilaštvo BiH navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

Danas je za Source.ba portal presudu Suda BiH prokomentarisala Munira Subašić, predsjednica udruženja "Majke Srebrenice".

"Mi smo kao majke Srebrenice to i očekivale. Bile smo u Srebrenici i znamo šta se tamo dešavalo. Tamo nije bilo logora, nije bilo mučenja. Naser Orić je časno i pošteno branio svoj prag i svoje najmilije, branio je nas, nije išao ni u čiju avliju. Bio je ispred vojske koja je više bila nenaoružana nego što je bila naoružana".

"Ja kao majka sam uvijek bila za to da se svaki zločin ispita. Nijedan komandant VRS-a nije priveden u Sudu BiH da bi odgovarao. Pokušali su da privedu i Nasera Orića, i Sakiba Mahmuljina, evo kao sada se priprema i za Atifa Dudakovića. U posljednjih sedam-osam godina nijedna se optužnica nije podigla za Srebrenicu, a znamo šta se tamo dogodilo"
, kaže Munira Subašić.

"Pogledajte samo onaj snimak iz Srebrenice momka koji nosi zolju, a ima maramu preko glave. To su dva brata koja meni u lice kažu: 'Zaklali smo ti dijete, pa šta hoćeš?!' Stotinu puta smo o tome govorili Tužilaštvu BiH. Vidjela sam jučer na Naserovom licu zadovoljstvo, a i on sam kaže da je to sve očekivao", kaže Munira Subašić.

Nakon suđenja u Haškom tribunalu i nakon prvostepene presude Suda BiH, našu sagovornicu smo upitali da li smatra da je Naser Orić napokon slobodan čovjek.

"On nikada neće biti slobodan, uvijek će ga proganjati i 'tužakati'. Oni žele da kroz Nasera dokažu da nisu počinili genocid. Milorad Dodik, primjera radi, laje i ne prestaje, ali mi je čudno da se na njegov nivo spustila Ana Brnabić, premijerka Srbije. Ona je žena i pitanje je da li je ikada u životu pomislila da mi majke i dalje kopamo kosti svoje djece", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Munira Subašić.

Naser Orić je u junu 2015. godine izručen BiH iz Švicarske gdje je uhapšen po potjernici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicionog pritvora u kojem je proveo 14 dana tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist BiH.

Novinar: Haris Ahbabović


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana