13.6.2018. 12:41
Trump se pred ručak našalio sa Kimom na račun njegove debljine, Kimov izraz lica predmet sprdnje na internetu
Predsjednik SAD-a, Donald Trump, i prvi čovjek Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, jučer su ispisali nove stranice svjetske historije.

Naime, njih dvojica su se sastali u Singapuru, što je jedan od najvećih političkih presedana u posljednjih nekoliko godina, te prvi susret lidera Amerike i Sjeverne Koreje.

I dok pršte pohvale sa svih strana Planete, u Južnoj Koreji se plaše da bi ovaj sastanak mogao da nanese štetu toj zemlji, s obzirom da je Donald Trump najavio da će Amerika povući svoje trupe sa prostora Južne Koreje. Južna Koreja kao da nije zadovoljna jučerašnjim sastanom, te kao da ne vjeruju Kimu.

Stručnjaci su se odmah pozabavili govorom tijela dva svjetska lidera, pa su pokušali da pojasne kako su se ponašali Kim Jong Un i Donald Trump. 

Trump kao otac, a Kim kao sin

Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 15-ak sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu. Ne želeći da pokaže podređen položaj i ne želeći da bude u sjeni, Kim je čvrsto prihvatio Trumpovu ruku i tokom rukovanja ga gledao u oči prije nego što se okrenuo prema novinarima.

"Nije to bilo uobičajeno rukovanje dva lidera. Ruke su im išle gore-dolje, svako je malo povlačio na svoju stranu. Nijedan od njih onom drugom nije dopuštao da bude dominantan", rekao je australski stručnjak za govor tijela, Allan Pease.

Dok su obojica hodali, Trump je nastojao ublažiti napetost koja se osjećala u zraku čavrljajući s Kimom i dopustivši mu da hoda malo ispred njega. Trump je, međutim, zadržao kontrolu tapšući ga po ramenu. Kim je gotovo dvostruko mlađi od Trumpa, i uglavnom je gledao u pod i slušao dok je Trump govorio, ali je i nekoliko puta podigao pogled tokom razgovora, pa su stručnjaci istakli da je sve ličilo kao na susret oca i sina.

"Da ne znate ovu dvojicu, rekli biste da je ova velika momčina njegov otac, a da je maleni njegov sin. Kim je pomalo izgledao kao dijete u zabavnom parku. Nije bio zastrašen nego uzbuđen i pomalo nervozan", ocijenio je Pease.

Šta su Kim i Trump potpisali u Singapuru?

A cijeli svijet priča o tome šta su to dvojica lidera jučer potpisala u Singapuru. U nastavku pročitajte o čemu se radi.

Deklaracija koju su potpisali Trump i Kim sadrži četiri ključne tačke:

1. SAD i Sjeverna Koreja psovećene su uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje u skladu sa željama naroda obje države za mirom i prosperitetom.

2. SAD i Sjeverna Koreja će zajedno raditi na izgradnji dugotrajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluotoku.

3. U skladu s deklaracijom iz Panmunyoma koja je potpisana 24. aprila, Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i Sjeverna Koreja obvezuju se na povratak ratnih zarobljenika i onih koji su nestali u borbama, što uključuje povratak onih koji su već identificirani u svoje zemlje.


A nakon zvaničnog sastanka koji se čekao mjesecima, oba lidera su se obratila novinarima. Nije nedostajalo riječi hvale sa obje strane, posebno sa strane aktuelnog šefa SAD-a. Donald Trump kazao je na početku konferencije za medije kako vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kimu, te da je povjerenje obostrano.

"Sjeverna Koreja ima potencijal postati sjajnim mjestom. Zahvaljujem Kimu na odvažnom koraku koji je poduzeo za svoj narod. To dokazuje kako je moguća stvarna promjena. Nakon potpisivanja dokumenta Kim je dao riječ kako će uništiti vodeći sjevernokorejski nuklearni pogon. Predsjednik Kim sada ima priliku ostati upamćen kao čelnik koji je pokrenuo novu, slavnu eru napretka svog naroda", poručio je Trump.



Na pitanje na koji će se način provjeriti vjerodostojnost Kimovih obećanja, Trump je kazao kako će razoružanje nadgledati korejski i međunarodni promatrači, dok će zauzvrat američka strana prekinuti vojne vježbe u regiji.

Potom su mediji upitali šefa SAD-a da li je sa Kimom razgovarao o ugrožavanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, na šta je Trump odgovorio:

"Sjeverna Koreja će poraditi na tome. Kim Jong Un želi učiniti pravu stvar. On je mudar pregovarač i sasvim drugačiji čelnik od očekivanog. Pozvat ću uskoro Kima da dođe u Washington i posjeti SAD", istakao je Trump.

Stručnjaci tvrde da je Kim "dobio" mnogo više

Pojedini svjetski stručnjaci i kolumnisti napisali su u uglednim časopisima da je Kim Jong Un dobio više od ovog sastanka nego Donald Trump. Primjera radi, Nicholas Kristof, kolumnista NY Timesa, tvrdi kako izgleda da je Kim nadmašio Trumpa u pregovorima, a on ističe da je u pojedinim momentima djelovalo kao da šef SAD-a ne zna o čemu se govori.

"Nije bilo ništa u vezi sa zamrzavanjem programa obogaćenog plutonijuma i uranijuma u Sjevernoj Koreji, ništa o uništavanju interkontinentalnih balističkih raketa, ništa o tome da se inspektorima omogući povratak na nuklearne lokacije, ništa o vremenskom rasporedu, ništa o verifikaciji, čak ni nikakvog jasnog obećanja da se trajno zaustavi testiranje nuklearnog oružja ili dalekometnih projektila. Izgleda kao da je Kim potpuno nadmašio Trumpa u pregovorima, te je strašno da je Trump izgledao kao da to ne shvata", piše Kristof.

Da sve ne bude tako ozbiljno tokom jučerašnjeg sastanka, pobrinuo se Donald Trump koji se našalio sa svojim kolegom.

Šala koja se nije dopala Kimu

Naime, prije službenog ručka sa sjevernokorejskim liderom, Trump se pokušao našaliti s fotografima pa ih je pitao jesu li uspjeli uhvatiti dobru fotografiju, te "da li svi izgledaju lijepo, zgodno, mršavo i savršeno".

Međutim, prema izrazu lica sjevernokorejskog vođe, njemu ta šala i nije bila pretjerano smiješna. Na društvenim mrežama je odmah krenulo klasično "trolanje". Neki su dodali da se Kimu nimalo nije dopala Trumpova šala, dok su drugi napisali kako Kim nije ni shvatio šta je Trump time želio reći.

Još jedan zanimljiv detalj se spominjao u svjetskim medijima. Kim Jong Un je ponio svoj lični toalet u Singapur. Kao razlog za to navodi se da je time želio da "zaštiti svoju stolicu". Kim je, navodno, bio zabrinut zbog mogućih "kanalizacionih ronilaca", koji bi mogli da imaju pristup njegovoj stolici. Sjevernokorejski lider je bio uplašen da bi to moglo da otkrije njegovo zdravstveno stanje, ukoliko bi došlo do analize sastava stolice.

Sastav ljudskog izmeta može da otkrije informacije o načinu ishrane, bakterijama u organizmu, kao i o određenim bolestima onoga od koga potiče. Prema ranijem pisanju ruskih medija, u do tada nepoznatim izvještajima iz vremena Sovjetskog Saveza, otkrivenim 2016. godine, navodi se da je Staljin često od pripadnika sovjetskih tajnih službi tražio da prikupljaju i analiziraju stolice svjetskih lidera u tajnoj laboratoriji.

Pripremio: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana