23.9.2018. 18:44
Nevjerovatna životna priča mladog srebreničkog diva, Emira Sulejmanovića: Zbog majke nosim broj 19 na dresu, a to je dan kada je rođena
Emir Sulejmanović je mladi košarkaški reprezentativac BiH koji predstavlja jedan od dragulja kada je u pitanju bh. košarka.

Ovaj mladić, porijeklom iz Srebrenice, preživio je veliku životnu dramu prije nego je postao profesionalni košarkaš. Naime, Emir je rođen doslovno u danima kada su se masovno ubijali Bošnjaci u Srebrenici, a kada je imao svega pet godina preminula mu je majka.

Sa našim mladim košarkašem smo razgovarali o reprezentaciji BiH, košarci, životu u BiH, nekim detaljima iz Emirovog privatnog života i tome šta ga najviše uveseljava u životu.

Podsjećanja radi, košarkaška selekcija BiH sada ima samo teoretske šanse da se plasira na SP u Kini nakon poraza u Finskoj i u Sarajevu protiv Češke Republike.

"Prije svega, htio bih da poželim Duletu Vujoševiću brz oporavak, radi se o velikom imenu u svijetu košarke, odličnom stručnjaku. Vjerujem da će riješiti zdravstvene probleme i vratiti se poslu koji voli. Što se tiče utakmica protiv Finske i Češke, ono što smo napravili je posljedica nekoliko faktora. Tačno je da smo imali problema s rosterom i povredama, uslijedila je i brza promjena selektora i još ponešto, tako da  u konačnici smatram da je uspjeh i što smo došli do drugog kruga kvalifikacija za SP", kaže Emir za Source.ba portal.

Sulejmanović je trenutno član Cafes Candelas Breogana, a pitali smo ga gdje se vidi u budućnosti, te kakvi su njegovi planovi za nastavak karijere.

"Ne obazirem se na ono što se priča i piše u medijima, moje je da radim svoj posao, a dokle će me moj trud i rad dovesti, vidjet ćemo. Jedno je sigurno, svakodnevno se trudim i radim na stvarima koje trebam poboljšati. Čekat ću svoju priliku, bit ću spreman da je iskoristim na najbolji način", poručuje Sulejmanović.

Jusuf Nurkić i Džanan Musa su svoj košarkaški hljeb odlučili da zarađuju u najjačoj ligi na Planeti, NBA ligi, a to je nešto ranije uradio i Mirza Teletović.

"NBA je san svakog igrača i naravno da imam želju da zaigram tamo jednog dana, ali je u sportu teško bilo šta prognozirati, sve je moguće. Pratim redovno NBA, a najviše volim gledati playoff utakmice. Uzori si mi oduvijek bili Kevin Garnett i LeBron James", riječi su našeg sagovornika.

Kao što smo već istakli, Sulejmanović je porijeklom iz Srebrenice, preživio je veliku životnu dramu prije nego je postao profesionalni košarkaš. Rođen je doslovno u danima genocida u Srebrenici, a kada je imao svega pet godina preminula mu je majka.

"Da, rođen sam u veoma teškim okolnostima i hvala Bogu što se sve na kraju dobro završilo. Zahvalan sam što sam danas živ i što imam priliku da uspijem u košarci. Smrt majke je bio najteži trenutak mog života, imao sam samo pet godina kad je preminula. Meni, mom bratu i ocu su se tada životi promijenili. Uspomena na nju mi svaki dan daje snagu, želim da bude ponosna na mene. Zbog nje nosim broj 19 na dresu, dan kada je rođena", kaže Emir Sulejmanović.

Majka Ćamila Durakovića, nekadašnjeg načelnika Srebrenice, je bila Emirova babica tokom njegovog rođenja. Nedavno je posjetio Remziju Duraković i zahvalio se toj ženi na svemu što je napravila za njega i njegovu porodicu.

"To je bio zaista poseban dan za mene, upoznao sam ženu koja je pomogla mojoj majci. Naravno, uz pomoć svih ostalih koji su bili prisutni, porođaj je prošao dobro. Neizmjerno sam joj zahvalan što je bila uz mamu u tim najtežim trenucima", kaže Emir.

Za kraj razgovora za Source.ba portal, Emira smo upitali šta ga najviše uveseljava u životu i kako se opušta.

"Košarka me najviše čini sretnim, kao i moja porodica koja mi daje snage da zaboravim na probleme, da se odmorim i uživam. U slobodno vrijeme slušam našu muziku, narodnu i zabavnu, ali volim i neke strane pjevače. Puno vremena provodim u Sarajevu, jer tamo treniram sa svojim trenerima", rekao je Sulejmanović za Source.ba portal.

Emir Sulejmanović je rođen 13. jula 1995. godine u Srebrenici. Do sada je igrao za Union Olimpiju, Barcelonu, Orlandinu, Cibonu i Fuenlabradu. Trenutno nosi dres Breogana. Član je A reprezentacije BiH.

Novinar: Haris Ahbabović

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana