22.7.2019. 14:19
Akcize i dalje plaćamo, a puteva nigdje: Novac se uzeo iz džepova građana i on stoji na nekim računima. Godišnje se po litri goriva prikupi oko milijardu KM
Uprkos tome što su do sada od akciza na gorivo i od putarine skupljeno nekoliko stotina miliona KM, tačnije što se na godišnjem nivou prikupi oko milijardu KM, izgradnja novih dionica autoputeva u BiH gotovo da ne postoji.

"Godišnje se na litri goriva prikupi preko milijarda KM kroz akcize i putarine. Većina tog novca ide u budžet, jer ekonomija ne može pokriti sve budžetske potrebe", kaže ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić, koji konstantno prati priču oko akciza i prikupljanja novca od istih.

Danas je za Source.ba portal upravo govorio Faruk Hadžić, pa smo ga upitali koliko novca je do sada prikupljeno, nakon usvajanja seta zakona o akcizama, te koliko je tog novca utrošeno na izgradnju novih saobraćajnica.

Pitali smo ga koliko je sve to opteretilo bh. ekonomiju, zbog čega građani BiH čekaju tako dugo na početak realizacije zacrtanih ciljeva koji se tiču prikupljanja novca od akciza na gorivo, te šta nas može očekivati u narednim mjesecima pred nama.

U nastavku poslušajte cijeli razgovor sa ekonomskim makroanalitičarem, Farukom Hadžićem.

Razgovarao: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana