23.7.2019. 12:23
Nama su ćevapi "uobičajena patetika", a strancima su "nešto bez čega ne mogu"
Kanton Sarajevo je tokom 2018. godine posjetiilo je 573.227 turista, što je rast od 18,8 posto u odnosu na godinu ranije, a ostvareno je 1.189.159 noćenja, odnosno zabilježen je rast od 22,9 posto.

Strani turisti zabilježili su rast broja dolazaka za 18,1 posto ili 498.885 turista i rast ostvarenog broja noćenja za 22,7 posto ili 1.060.988 noćenja. Domaći turisti zabilježili su rast broja dolazaka za 24,2 posto ili 74.342 turista i rast broja ostvarenih noćenja za 24,8 posto ili 128.171 noćenja. 

Tokom 2018. godine dominira promet u hotelima, tako da je u njima boravilo 515.285 turista, procentualno 89,9 posto od ukupnog broja turista, i ostvareno je 1.021.452 noćenja, ili procentualno 85,9 posto od ukupnog broja noćenja. 

Najveći broj turista u 2018. godini stiglo je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, Srbije, SAD i Italije. Apsolutni hit u 2018. godini je Kina, koja se nalazi na trećem mjestu po broju dolazaka i šestom mjestu po broju ostvarenih noćenja, uz porast broja dolazaka od 118,7 posto i noćenja za 114,5. 

Šta strani mediji/portali kažu o Sarajevu?

"Prošetali" smo stranim web sajtovima i portalima koji se bave turizmom, te smo pogledali šta to stranci, koji su već boravili u Sarajevu, preporučuju da se obiđe u našem glavnom gradu i koje su to atrakcije/znamenitosti koje strance koji dolaze u Sarajevo najviše zanimaju.

Flirting with the Globe, Karisa Klee

Sajt "Flirting with the Globe", kojeg vodi blogerica Karisa Klee, žena koja putuje svijetom i piše svoje utiske i tako upoznaje buduće turiste šta ih čeka, donosi listu stvari koje se moraju posjetiti tokom boravka u Sarajevu, pa Karisa ljudima preporučuju da u Sarajevu moraju vidjeti/probati sljedeće:

1) Stari Grad, koji, prema njoj, podrazumijeva šetnju i obilazak od Latinske ćuprije do Baščaršije. Karisa Klee je spomenula poljski Krakow, pa je dodala da je to grad koji u potpunosti liči na Sarajevo, s tim da je Krakow grad bez džamija.

2) Trgovine u Starom Gradu: U Starom Gradu, kako stoji na ovom sajtu, možete pronađi za svakoga po nešto, od suvenira do odlično izrađenih ručnih radova. 

3) Ćevapi: Nekome je ta priča o ćevapima patetična, ali strancima očigledno nije, pa je gotovo svaki stranac stavlja na vrh prioriteta kada jednom stigne u ovaj grad. Karisa kaže da niko ko boravi u Sarajevu ne smije da napusti ovaj grad, a da ne proba ovo slasno jelo koje, kako ona tvrdi, košta samo par dolara.

4) Upoznaj se sa mračnom historijom ove regije: Autorica bloga tvrdi da se svako ko posjeti Sarajevo mora upoznati sa historijom ovog grada, posebno periodom tokom devedesetih godina prošlog vijeka kada je Sarajevo bilo pod opsadom. Karisa je navela ratni tunel kao vrlo važnu lokaciju koja se mora posjetiti, s obzirom da se koristio za transport robe i ljudi koji su preživljavali pakao rata u Sarajevu. Također je navela kako je brojna olimpijska infrastruktura itekako uništena tokom agresije na BiH.

5) Omiljeni barovi: Karisa je dodala kako se u Sarajevu nalazi jedan od njenih omiljenih barova koje je posjetila bilo gdje na Planeti. Kokteli, domaća alkoholna i bezalkoholna pića su ono što krasi, prema njoj, lokalne sarajevske pabove.

6) Obavezno naučiti piti bosansku kafu: Sarajevo je grad dobre kafe, pa je obavezno probajte kada boravite u ovom gradu. Vrlo je bitno da probate bosansku kafu, iz posude koju u BiH zovu džezva, te da naučite kako se ista pije. Ova blogerica tvrdi da se kafa u Sarajevu može kupiti doslovno na svakom ćošku.

7) Posjetite olimpijsko naslijeđe, a posebno zaboravljenu i uništenu bob stazu koja se nalazi nadomak Sarajeva, iznad Trebevića.

8) Kao jednu od bitnijih lokacija, Karisa je navela i mjesto gdje je doslovno započeo Prvi svjetski rat, te je dodala da je to vrlo važno mjesto koje se mora posjetiti tokom boravka u ovom gradu. O čemu je Karisa Klee pisala na svom sajtu možete pogledati OVDJE.

The Culture Trip

Sajt "The Culture Trip" se također pozavao stvarima koje bi se obavezno morale posjetiti u Sarajevu ukoliko boravite u ovom gradu, a lista je sljedeća:

1) Gazi Husrev begova džamija
2) Latinska ćuprija
3) Mezarje Kovači
4) Ratni sarajevski tunel
5) Jevrejski muzej
6) Ćevapi
7) Vijećnica
8) Baščaršija
9) Upoznajte se sa ratnom historijom grada
10) Popijte kafu u Sarajevu

O čemu je još posao ovaj sajt, kada je u pitanju upoznavanje Sarajeva, možete pogledati OVDJE.

Pretty Wild World

"Pretty Wild World" je također turističko-avanturistički blog koji se bavi savjetima na koji način najlakše možete da putujete svijetom i koje su to stvari koja obavezno morate posjetiti u gradovima u kojima boravite.

Kada je u pitanju Sarajevo, lista ovog sajta sa obaveznim stvarima za posjećivanje je sljedeća:

Pored uobičajenih stvari koje se moraju probati u Sarajevu, ovaj sajt preporučuje da se u Sarajevu moraju probati lokalna alkoholna pića, te da se grad ne smije napustiti bez uživanja u nezaobilaznim ćevapima. Isti sajt savjetuje upoznavanje sa ratnom historijom grada, te preporučuju nezaobilazni obilazak Starog Grada. 

"Pretty Wild World" savjutuje obavezan obilazak olimpijske zaostavštine u Sarajevu, ratnog tunela, te mjesta na kojem su ubijeni Franz Ferdinand i njegova supruga Sophia. Savjetuju i odlazak na brda oko Sarajeva kako bi pogledali Sarajevo sa brda. 

Tradicionalna bosanska hrana, rakija (rakiju je u svom blogu spomenula i Karisa Klee), te spavanje u hostelima samo su neke stvari koje preporučuje ovaj sajt. O svemu detaljno možete vidjeti OVDJE.

Luxe Adventure Traveler

Ovaj turistički sajt pokrenuli su muž i žena koji su iskoristili ugodno sa korisnim, pa su se odlučili da ljudima daju savjete šta i gdje putovati, te koje su to destinacije koje obavezno moraju posjetiti. Tako su pisali, nakon svog boravka, i o Sarajevu, te je njihova lista prioriteta za posjetiti u Sarajevu sljedeća:

1) Latinska ćuprija
2) Vječna vatra
3) Baščaršija
4) Gazi Husrev begova džamija
5) Katedrala Srca Isusova
6) Careva džamija
7) Franjevački samostan Sv. Ante na Bistriku

Njihov blog o Sarajevu detaljnije možete pogledati OVDJE.

Brojni preporučuju Sarajevo kao idealnu destinaciju za posjetiti

Prema studiji koju je prošle godine radio Booking.com, a na osnovu podatka od preko 50.000 putnika, izabrano je 10 najboljih destinacija za kušanje lokalne tradicionalne hrane, a na toj listi se pronašlo i Sarajevo. Lista gradova je sljedeća:

1. Ipoh, Malezija
2. Kaohsiung, Tajvan
3. Nagoya, Japan
4. Jahor Bahru, Malezija
5. Jao Pessoa, Brazil
6. Ho Chi Minch City, Vijetnam
7. Sarajevo, BiH
8. Colmar, Francuska
9. Lima, Peru
10. Catania, Italija

Portal "Buzzfeed" napravio je listu gradova koji se moraju posjetiti barem jednom u životu, a na toj listi se pronašlo i Sarajevo. 

Spisak 53 grada vodi nas na put oko svijeta, od Taipeija do Rige, od Vancouvera do Dublina, od Istanbula do New Yorka, od Rio de Janeira do Sydneya, a rame uz rame sa najpoznatijim svjetskim prijestonicama smjestili su se i gradovi iz naše regije: osim Sarajeva, tu su i Zagreb i Beograd.

Zima je vrijeme za istraživanje evropskih gradova, navodi jedan od najuglednijih listova The Guardian na svojoj stranici, a na listu od deset koje svako treba posjetiti, naveli su i glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Pored grada Sarajeva, na ovoj listi su se pronašli sljedeći evropski gradovi: Poprad (Slovačka), Baden-Baden (Njemačka), Are-Ostersund (Švedska), Poznan (Poljska), Zagreb (Hrvatska), Tromso (Norveška), Ljubljana (Slovenija), Memingen (Njemačka) i Sibiu (Rumunija).

Ugledni američki list, "Huffington Post" na svom portalu uvrstio je Sarajevo među deset najljepših gradova na svijetu, a članak je objavljen 2017. godine.

"Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Herceovine, posjeduje autentičnost iz snova. Smješten je u podnožju planina i leži na rijeci Miljacki. Pun je prelijepih džamija, sakralnih objekata i povijesne arhitekture, kao i malih lokalnih dućana. Ono što čini ovaj grad unikatnim su dokazi prošlih radova koji su ostali. Rupe na zgradama svjedoče o tome gdje su padale granate, a postoje i brojni spomenici koji su podignuti nakon rata", piše Huffington Post koji je Sarajevo uvrstio na drugo mjesto na listi najljepših svjetskih gradova.

Na prvom mjestu liste nalazi se Zanzibar u Tanzaniji koji je prema autoru jedini ljepši od Sarajeva. Među deset najljepših gradova na svijetu našli su se i Firenza u Italiji, Sevilla u Španiji, Prag u Češkoj, Reykjavik na Islandu, Chiang Mai na Tajlandu, američki New York, Milano u Italiji i Pariz u Francuskoj. 

Pripremio: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana