14.11.2019. 21:01
"Kod mene nema tog 'najtežeg'. Bila sam presretna kada sam vidjela Mariju Šerifović, družile smo se i popile kafu"
Bišćanka Azra Dedić prvakinja je Evrope u ID judou. Članica Judo kluba "Una“ zasjenila je izuzetnu konkurenciju na Evropskom prvenstvu u Kolnu, te je titulu osvojila prije nekoliko sedmica.

Popevši se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u konkurenciji do 70 kilograma, nadmašila je i prošlogodišnju bronzu sa svjetskog takmičenja.

Azra Dedić je, inače, prva zaposlena osoba s Down-sindromom u Bosni i Hercegovini. Dvadesetpetogodišnjakinja iz Bihaća na osnovu vrhunskih dosadašnjih rezultata zaslužila je i majstorsko zvanje u borilačkim vještinama, koje je potvrdila na Ljetnom kampu Judo saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Nema "najtežeg" kod Azre

Azra je večeras govorila za Source.ba portal o EP, životu, susretu sa Marijom Šerifović, ljudima koji je zaustavljaju na ulici i čestitaju joj na velikom rezultatu.

"Presretna sam što je došlo do ovoga svega. Ni ja sama nisam očekivala da ću osvojiti prvo mjesto na EP. To sve govori o mom radu i mom odricanju. Kod mene nema tog 'najtežeg'. Ja uvijek savladam prepreke koje su ispred mene i uvijek ću gurati prema naprijed. Moji roditelji i treneri su mi vječita inspiracija i uvijek su me dodatno inspirisali u svemu", kaže ova mlada djevojka iz Bihaća.

Susret sa Marijom Šerifović


Azra se nedavno u Sarajevu susrela sa pjevačicom Marijom Šerifović, koja je u Sarajevo došla samo zbog evropske prvakinje, kako bi se upoznala sa njom. Marija je nakon tog susreta na društvenim mrežama napisala:

"Čula sam da postoji djevojka koja se zove Azra i kojoj je životna želja da mene upozna. Pogledala sam par njenih intervjua i samo je jedan mali detalj presudio da bez ikakve sumnje odložim sve svoje obaveze i da dođem u Sarajevo da je vidim. U jednom od intervjua je rekla da sebe vidi i doživljava kao super heroja. Svi znamo da sam ja dijete u duši pa sam odmah i znala da to mora biti neko poseban. I bila sam upravu - radi se o djevojci koja ima Down sindrom, ali to je u ovoj priči manje važno", napisala je Marija, a onda nastavila:

"Azra je od svih nas duplo bolja, duplo hrabrija, duplo uspješnija, duplo pametnija, duplo emotivnija. I najvažnije od svega - ljudi, nemojte zaboravljati na ovakve osobe, na ovakve super heroje koje imamo i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji, i u Hrvatskoj i na čitavom Balkanu. Nemojte zaboraviti da se ipak tamo negdje zahvaljujući njima intonirala himna vaše - naše države. Što se mene lično tiče od danas pa na dalje Azra imaš prijatelja do kraja života, džudo savez također i uvijek možete da računate na moju pomoć", napisala je Marija Šerifović.

"Bila sam, doista, presretna kada sam vidjela Mariju Šerifović. Nekako sređujem sve utiske i još uvijek sam pod dojmom susreta sa njom. Družila sam se s njom, popila kafu i malo smo porazgovarale", kaže Azra.

Šta dalje nakon evropske titule?

"U decembru imam još jedan turnir u Italiji. U maju me očekuje još jedan turnir također u Italiji. To su naredna dva takmičenja koja me očekuju. Ljudi me zaustavljaju na ulici i čestitaju mi. Djeca mi prilaze da se slikaju sa mnom. Zaista sam presretna što me moji sugrađani zaustavljaju i čestitaju mi. Život mi se sada mnogo promijenio, ali ja ću i dalje da gledam naprijed i da gledam na sebe, pa će biti još, akobogda, uspješnih rezultata", rekla je u razgovoru za Source.ba portal Azra Dedić, evropska šampionka.

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana