25.11.2019. 16:35
Voli li BiH čovjek kojem je izmišljeno radno mjesto na državnim jaslama samo da bi primao platu od "milju i po, dvije"?
Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

I dok se ovaj dan slavi u cijeloj Bosni i Hercegovini, dio BiH, tačnije dijelovi manjeg bh. entiteta, ga ne slave, jer ne smatraju ovaj dan posebnim, ne smatraju BiH svojom zemljom, iako nose bh. pasoše, bh. lične karte, imaju bh. državljanstva, rade u bh. firmama, kupuju bh. proizvode, troše bh. pare, pohađaju bh. škole, liječe se u bh. bolnicama, plaćaju porez upravo Bosni i Hercegovini.

Mnogo je onih koji će čestitati 25. novembar na društvenim mrežama, kao navijeni roboti, samo da se čestita. Mnogo je velikih bh. patriota koji na Facebooku ili Twitteru izgledaju kao da su krenuli u rat za BiH i otadžbinu, bez brige za svoj život. Mnogo je patriota koji vole da taj svoj patriotizam pokažu upravo onda kada se "zacrveni" ona mala lampica na kameri novinara i snimatelja. Mnogo je patriota koji vole ovu zemlju, ali, da li smo se ikada sami upitali da li, zaista, volimo Bosnu i Hercegovinu, onako istinski, bezrezervno, bez interesa, bez naknade, bez da nam neko plaća tu ljubav, bez da nam neko uzvraća na tu ljubav?

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar je. Šta mislite, da li narednih 25 kategorija vole svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, i jeste li se pronašli među njima?

1) Voli li BiH onaj koji prima platu od 5.000 KM, koju mu daju građani Bosne i Hercegovine, a samo sjedi u Parlamentu BiH i ne radi, apsolutno, ništa. Ne postavlja pitanja, ne podiže ruku (ili podiže kad mora), ne javlja se na replike, ne želi da bilo šta napravi. Šta mislite, da li on voli BiH?

2) Voli li BiH čovjek koji je plaćen od naroda, koji ima platu 3.000 KM, a koji živi u istoj zgradi u kojoj živi njegov komšija, s kojim slabo razgovara i kojeg ne primjećuje, a koji prima penziju od 375,65 KM?

3) Voli li BiH novinar koji piše po nalogu i volji određene političke opcije u BiH i služi kao jeftino glasilo/držač mikrofona/nesavjesni megafon za tu političku ideologiju?

4) Voli li BiH čovjek koji svoje smeće baca u neku od rijeka u Bosni i Hercegovini?

5) Voli li BiH direktor firme kojem radnici nisu prijavljeni, nemaju doprinose i nemaju pravo na slobodan dan vikendom, te rade po 12 sati na dan?

6) Voli li BiH direktor firme kojem su puna usta današnjeg dana, a radnici mu rade za platu od 545 KM, dok on ljetuje na egzotičnim svjetskim lokacijama?

7) Voli li ovu zemlju doktor koji ne želi da liječi svoje pacijente ili doktorica koja svoje pacijente tjera iz bolnice u kojoj radi?

8) Voli li ovu zemlju policajac koji većinu svog radnog vremena provede u kladionici ili buregdžinici? Voli li ovu zemlju policajac koji pali rotaciju i onda kada mu ne treba, te svjesno prolazi kroz crveno svjetlo na semaforu? Voli li ovu zemlju policajac koji uredno naplaćuje parking kazne, a isti ostavlja službeno auto u zoni gdje je to zabranjeno?

9) Voli li BiH načelnik, službenik, političar, zastupnik ili bilo ko drugi ko "preko veze" zapošljava svoju rodbinu i svoje prijatelje u državne firme i institucije?

10) Voli li Bosnu i Hercegovinu onaj koji je svakodnevno negira, a plaćen je upravo od građana BiH?

11) Voli li BiH vlasnik medija koji isključivo radi u službi određene političke opcije u BiH?

12) Voli li BiH nemarni zastupnik koji izglasava nove namete građanima Bosne i Hercegovine?

13) Voli li BiH onaj koji prima penziju od 2.000 KM, dok njegovih 10 komšija imaju penziju manju od 400 KM?

14) Voli li BiH političar koji laže da ne živi u Sarajevu kako bi primao dodatni novac za prevoz?

15) Voli li BiH političar koji uzima razne paušale i novac od raznih komisija?

16) Voli li BiH onaj koji zarad "mira u stranci" ne želi da ukaže na stvari koje nisu uredu, iako je i sam svjestan da nisu uredu?

17) Voli li BiH onaj koji glasa onako kako stranka želi, iako i sam zna da je to pogrešno?

18) Voli li BiH onaj koji samo šuti?

19) Voli li BiH ona nadrkana općinska/bolnička šalteruša koja svojim britkim krvoločnim pogledom i jezikom rešeta sve što joj se nalazi ispred nosa?

20) Voli li BiH onaj koji se bavi kriminalom?

21) Voli li BiH bahati vozač političkih i državnih službenika koji krši sve moguće saobraćajne propise?

22) Voli li BiH onaj koji ide u džamiju/crkvu, a na sav glas se trudi da svojim jezikom uvrijedi sve one koji ne misle kao on?

23) Voli li BiH čovjek kojem je izmišljeno radno mjesto na državnim jaslama samo da bi primao platu?

24) Voli li BiH bilo koji politički bot u ovoj zemlji?

25) Voli li BiH svaki onaj koji je bilo kada "naštimao" tender ili dogovio "tal" sa osobom B ili firmom B?

Zapitajmo se svi, koliko volimo i da li volimo Bosnu i Hercegovinu!

Novinar: Haris Ahbabović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana